Kort EK-nieuws

Pech voor Kroatië

Kroatië heeft kort voor de start van het EK opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. Middenvelder Ivo Ilicevic kan niet meedoen aan het toernooi vanwege een kuitblessure. Eerder meldde Ivica Olic zich al geblesseerd af. De 25-jarige Ilicevic, die onder contract staat bij Hamburger SV, wordt vervangen door Sime Vrsaljko, een twintigjarige speler van Dinamo Zagreb. Kroatië speelt zondag zijn eerste groepswedstrijd tegen Ierland.

Lahm is erbij tegen Portugal

Voetballer Philipp Lahm is fit genoeg om morgen in de basis te beginnen als Duitsland het opneemt tegen Portugal. De 28-jarige aanvoerder speelt tijdens het eerste groepsduel van de Duitsers op het EK linksback. Lahm heeft waarschijnlijk Cristiano Ronaldo als directe tegenstander.

Infostrada: Spanje wint het EK

Spanje (27,6 procent), Nederland (16,3) en Duitsland (15,4) zijn de drie grote favorieten om het EK te winnen – volgens de berekeningen van sportdatabureau Infostrada, dat gebruikmaakt van het de methodologie van de Euro Club Index. Maar „het EK is vaak een heel open toernooi zoals wij in 1992 (Denemarken kampioen) en 2004 (Griekenland) hebben gezien”, zegt Simon Gleave, hoofd statistiek, van Infostrada. „De kansberekening van de ECI laat zien dat iedereen een kans heeft ondanks het feit dat er drie landen zijn die significant boven de rest blijken te presteren.” De meest waarschijnlijke finale is Nederland-Spanje.

Defoe verlaat EK tijdelijk

Jermain Defoe heeft de Engelse selectie voor het EK tijdelijk verlaten. De vader van de 29-jarige aanvaller is woensdagnacht plotseling overleden.