Kamp wil ontslagprocedures in 2014 ‘versimpeld’ hebben

Kamp wil zijn notitie voor het zomerreces nog bespreken in de Kamer. Foto RNC / Merlin Daleman

“Vaste contracten worden minder vast, flexibele arbeidsovereenkomsten minder flexibel.” Dat zegt minister Henk Kamp in een notitie over het ontslagrecht die vandaag in de ministerraad wordt besproken.

De Volkskrant meldt vanochtend dat Kamp de ontslagprocedure zo flink wil “versimpelen”. Wie nu een contract voor onbepaalde tijd heeft kan alleen worden ontslagen via een gang naar de kantonrechter of na instemming van het UWV. Tijdelijke contracten kunnen per direct worden ontslagen.

Kamp wil dat ontslag nog steeds bij een rechter kan worden aangevochten en deze kan – indien het ontslag onredelijk is – een vergoeding toekennen. Het is de eerste uitwerking van ontslagrecht- en WW-afspraken in het Lenteakkoord door de minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kamp wil de wijzigingen, indien de Kamer het wetsvoorstel accepteert, in 2014 laten ingaan.

    • Jules Seegers