Italiaanse Errani in tennisfinale Parijs

De Italiaanse Sara Errani en de Russische Maria Sharapova staan morgenmiddag in de vrouwenfinale op Roland Garros. De als 21ste geplaatste Errani won gisteren in de halve eindstrijd verrassend van de als zesde geplaatste Australische Samantha Stosur: 7-5, 1-6 en 6-3. De als tweede geplaatste Sharapova versloeg de als vierde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova: 6-3 en 6-3.

Door haar finaleplaats in Parijs is Sharapova vanaf maandag de nieuwe nummer één van de wereld. Ze neemt deze positie over van Victoria Azarenka, die begin deze week in de vierde ronde werd uitgeschakeld. Roland Garros is het enige grandslamtoernooi dat nog ontbreekt op de erelijst van Sharapova. De lange Russin bleek gisteren tegen Kvitova het beste te kunnen omgaan met de harde wind op het Court Philippe Chatrier.

Errani hoefde tegen Stosur niet eens spectaculair te spelen om de finale te bereiken. De Italiaanse leunde op haar solide opslag (servicepercentage van 86) en maakte veel minder onnodige fouten dan haar Australische tegenstandster (20 tegenover 42). Stosur sloeg wel veel meer winners (56 tegenover 21), maar speelde te wisselvallig om Errani te verslaan.

Stosur stond in 2010 in de finale van Roland Garros, waarin ze toen verloor van een andere Italiaanse: Francesca Schiavone. Stosur, vorig jaar winnares van de US Open, speelde gisteren alleen sterk in de tweede set. In de derde set liet Errani zien waarom ze een finaleplaats verdient.

De 25-jarige Italiaanse compenseert haar geringe lengte (1.64 meter) met een langere steel van haar racket en een enorme vechtlust. Ze was nooit verder gekomen dan de derde ronde in Parijs. In het vrouwendubbelspel staat ze ook in de finale – met landgenote Roberta Vinci.

Jean-Julien Rojer is er niet in geslaagd de finale in het mannendubbelspel te bereiken. De Curaçaose tennisser, sinds dit jaar lid van het Nederlandse Davis-Cupteam, verloor gisteren met zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi van de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan: 6-3 en 7-6. (Novum)