IJsbeer vernielt de ruit van zijn verblijf

Het dier wordt mogelijk in Zweden of Frankrijk ondergebracht.

De jonge ijsbeer Vicks heeft zijn verblijf in dierentuin Blijdorp vernield. Het Rotterdamse dierenpark overweegt de ijsbeer tijdelijk ergens anders onder te brengen.

Dinsdagochtend pakte Vicks een steen en beukte ermee op de ramen van het zwembad. Een van de ruiten, zeven centimeter dik, versplinterde. Het raam staat niet op springen, omdat het glas uit meerdere lagen bestaat. De buitenkant is afgedekt met een houten plaat om te voorkomen dat bezoekers het raam verder vernielen.

Vicks en zijn moeder Olinka zijn tijdelijk opgesloten in het binnenverblijf. De ijsbeer van anderhalf jaar vertoont pubergedrag, zegt dierentuinwoordvoerder Lex Noordermeer. „Het is een speels dier met een hoop energie. Maar wij zijn ervan overtuigd dat hij die ruit niet opzettelijk heeft stukgemaakt.”

Verzorgers van Blijdorp hebben de ijsbeer mogelijk zelf zijn bonkgedrag aangeleerd. In Rotterdam krijgen ijsberen hun voedsel bevroren opgediend, verpakt in blokken ijs. Noordermeer: „Anders gaan ze zich vervelen.” De ijsberen moeten de blokken openbreken door ermee op de grond te slaan.

Het raam kost Blijdorp naar schatting 50.000 euro. Om de ruit te vervangen moet het hele waterbassin (1,4 miljoen liter) worden leeggepompt. Het zal maximaal acht weken duren voordat het zwembad weer gereed is. Intussen moet Vicks ergens worden ondergebracht. Een verhuizing naar het verblijf van vader Eric behoort in elk geval níét tot de mogelijkheden. „Zijn vader zal hem afmaken”, voorspelt Noordermeer. „Mannelijke ijsberen zijn geen vriendjes.” Daarom onderzoekt Blijdorp de mogelijkheid om Vicks elders onder te brengen, zoals in Zweden of Frankrijk. nrc0