Fanis Gekas wil wraak

Geen zorgen, dit gaat niet over voetbalplaatjes. Alleen: boven de kassarij in mijn supermarkt hangt al weken de reproductie van het plaatje van Fanis Gekas. Een naam om grappen over te maken, maar wie zijn harige, donkere tronie ziet, laat dat wel uit zijn hoofd. Fanis Gekas is de Boze Griek. En hij heeft een missie op het EK: de wraak van de geknechte zeuro-landen op de hautaine neuro-landen.

Fanis Gekas is een killer: een spits met ‘een GPS voor het doel’. In 2007 werd hij topscorer van de Bundesliga; daarna had hij veel ruzie. Na zes jaar Duitsland kende hij geen woord van de taal: „Ik ben niet gekomen om Duits te spreken, maar om doelpunten te maken”, gromde hij ten afscheid.

Fanis Gekas speelt vanavond even tegen Polen, maar dat is zijn voorafje. Het doel van de Griek ligt westelijker: Duitsland, Holland vast ook. Hij rust niet voor alle vernederende eurotoppen zijn gewroken.

Als ik onder zijn boze ogen mijn pincode intoets, buig ik extra over het apparaat heen. Fanis Gekas kijkt. Hij komt ons halen.

Arjen Fortuin

    • Arjen Fortuin