Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Rutte en Willem-Alexander

Premier Rutte en kroonprins Willem-Alexander brengen definitief geen bezoek aan de wedstrijden van het Nederlands elftal in Oekraïne. ‘Dat is de schuld van Julia Timosjenko,’ zegt de kroonprins.

Foto AFP/ Robin Utrecht

Boycot

Premier Rutte en kroonprins Willem-Alexander brengen definitief geen bezoek aan de wedstrijden van het Nederlands elftal in Oekraïne. ‘Dat is de schuld van Julia Timosjenko,’ zegt de kroonprins. ‘Ze klaagt nog steeds over haar slechte behandeling in de gevangenis.’ De premier neemt een slokje espresso. ‘Angela Merkel gaat wel naar het Europees Kampioenschap voetbal,’ zegt hij. ‘En de premier van Denemarken zit zaterdag ook gewoon op de tribune.’ Willem-Alexander is het er niet mee eens. ‘Het is niet eerlijk,’ zegt hij. ‘Nu moet ik de wedstrijd bij mijn moeder gaan bekijken.’ De kroonprins neemt ook een slokje espresso. ‘Ik denk dat het bij Timosjenko in de cel gezelliger is.’ Rutte lacht. ‘Waarom lach je?’ zegt Willem-Alexander. ‘Doe eens normaal man!’ Wat vinden ze ervan dat Timosjenko zich eind mei heeft uitgesproken tegen een boycot van Oekraïne door westerse leiders? ‘Dat vind ik belachelijk,’ antwoordt de kroonprins. ‘Ik vind dat we die Timosjenko nu moeten gaan boycotten.’ Rutte schudt zijn hoofd. ‘Doe zelf eens normaal,’ zegt hij en neemt nog een slokje espresso. ‘Weet je wie er wel naar het EK gaat?’ De kroonprins heeft geen idee. ‘Minister Edith Schippers van Sport,’ vertelt de premier. ‘Ze gaat de mensenrechtensituatie aansnijden bij de wedstrijd Nederland-Denemarken.’ Willem-Alexander begint nu te lachen. ‘Het is te hopen dat Nigel de Jong niet speelt.’

    • Ernest van der Kwast