Duitse export naar EU-landen loopt snel terug

Het Duitse handelsoverschot met de eurolanden is in april bijna geheel verdwenen. De export is in vergelijking met april vorig jaar met 3,6 procent gedaald, terwijl de import nauwelijks afnam. In totaal steeg de Duitse export wel met 10 procent, dankzij de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie. Dat heeft het Duitse federale statistiekbureau vandaag bekendgemaakt.

In april bedroeg het handelsoverschot met de andere eurolanden nog maar driehonderd miljoen euro, op een totale handel van bijna 66 miljard euro. Politici en economen uit de zuidelijke eurolanden vinden dat de Duitse export te veel profijt trekt van de euro, doordat Duitse producten dankzij de gemeenschappelijke munt relatief goedkoop zijn geworden. Het gevolg daarvan zou zijn dat het land veel meer exporteert naar andere eurolanden dan het importeert. Daar blijkt nu dus nauwelijks meer sprake van te zijn.

In totaal exporteerde Duitsland in april 3,4 procent meer goederen dan in dezelfde maand een jaar eerder. De import viel juist een procent lager uit. Het Duitse handelsoverschot nam daardoor met 3,6 miljard euro toe tot 14,4 miljard euro.

In vergelijking met maart daalde de export wel met bijna twaalf miljard euro. De afgelopen drie jaar was de uitvoer in april echter altijd beduidend lager dan in maart. In maart bereikte de Duitse export bovendien een recordniveau. (Novum)