De opening van Euro 2012: verwacht vanavond goals, maar niet te veel

Sinds de groepsfase in 1980 werd geïntroduceerd op het EK voetbal eindigde een openingswedstrijd nog nooit in 0-0. Dat is mmoi: Polen-Griekenland zal vanavond in Warschau dus vast wel goals opleveren. Sterker nog: de Grieken hebben ervaring met het verslaan van het gastland in de opener van het Europees Kampioenschap.

De eerste Poolse fans arriveren in de fanzone in Warschau. Foto AP / Czarek Sokolowski

Sinds de groepsfase in 1980 werd geïntroduceerd op het EK eindigde een openingswedstrijd nog nooit in 0-0. Dat is mooi: Polen-Griekenland zal vanavond in Warschau dus vast wel goals opleveren. Sterker nog: de Grieken hebben ervaring met het verslaan van het gastland in de opener van het Europees Kampioenschap.

Want in 2004, toen de Galanolefki (blauw-witten) in en tegen Portugal mochten openen, zorgden ze meteen voor een bescheiden aardschok: 2-1 winst op Cristiano Ronaldo en de zijnen. De Grieken tekenden toen ook meteen voor de snelste goal ooit in een EK-opener:

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Min De snelste goal in een EK-openingsduel kwam van de Griek Karagounis tijdens het EK 2004 tegen Portugal (7 minuten) #polgri

Echter, doelpunten zijn in de eerste wedstrijd van een EK wel redelijk schaars. In de acht voorgaande edities vielen niet meer dan vijftien doelpunten. En eigenlijk kwam het maar twee keer voor dat er meer dan twee ballen het net deden bollen. Eindigt het openingsduel niet in een 1-0, dan meestal wel in 1-1. Een 2-1 was er dus in 2004 in 2000 (België-Zweden).

Polen heeft Lewangoalski

Nooit stonden er meer dan drie goals op het scorebord. Maar gelukkig heeft Polen vanavond Robert Lewandowski in de spits staan. Houd die man in de gaten. Met 22 treffers sterspeler van landskampioen Borussia Dortmund en volgens de Poolse bondscoach de nieuwe spits van Manchester United. Vorige week liet ‘Lewangoalski’ zien zijn topvorm nog te hebben:

De gewilde spits zal die vorm nodig hebben om de stugge Grieken, die geen enkel kwalificatieduel verloren, te verslaan en Polen in extase te brengen. Daar tegenover stelt de kampioen van 2004 goaltjesdief Theofanis Gekas die dit seizoen 24 keer het net vond voor zijn clubs Eintracht Frankfurt en Samsunspor.

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer Finaly the Euro Cup starts, Looking forward to see Poland play. I think they can surprise us with their football. R. #EK2012 #euro2012

Polen wordt door meerdere ‘kenners’ getipt als verrassing van het toernooi maar het stond vier jaar geleden pas voor het eerst op een EK. Op wereldkampioenschappen werd het land al wel twee keer derde (1974 en 1982).

Dick 'De Kleine Generaal' Advocaat trainde deze week de Russische ploeg in het Poolse Sulejowek. Foto AP / Sergey PonomarevDick 'De Kleine Generaal' Advocaat trainde deze week de Russische ploeg in het Poolse Sulejowek. Foto AP / Sergey Ponomarev

En natuurlijk hebben we vanavond op de opening van Euro 2012 ook nog Dick Advocaat met zijn Russische ploeg. Het is voor hem pas zijn tweede EK als bondscoach. In 2004 was hij in Portugal natuurlijk degene die de beruchte Robben-wissel orkestreerde in de wedstrijd tegen Tsjechië. Vanavond treft de Kleine Generaal dat land opnieuw.

Advocaat een beetje kennende zal hij er vanavond niet voor terugdeinzen de vedetten Andrei Arshavin, Roman Pavlyuchenko of Pavel Pogrebnyak naar de kant te halen wanneer hij dat nodig acht. Het valt echter zeer te betwijfelen of de Tsjechen de Hangenees opnieuw tot wanhoop drijven.

Ooit veroverde het land de voetbalharten met een prachtige line-up van namen als Pavel Nedved, Karel Poborsky, Vratislav Lokvenc en de reusachtige Jan Koller. Van de huidige generatie zijn alleen de veteraan Milan Baros en Tomas Rosicky bekend. Ja, Petr Cech ook, maar dat is de keeper. Vorig EK roemloos ten onder in de groepsfase en twee jaar geleden niet in Zuid-Afrika: Tsjechië staat er aan de vooravond van het toernooi niet fraai op.

Het officiële Euro 2012-lied heet ‘Endless Summer’en is van Oceana:

    • Jules Seegers