China roept alle partijen Syrië op tot staken geweld - ‘geen wijziging in standpunt’

VN-gezant Kofi Annan, VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en leider van de Arabische Liga Nabil El Araby spraken gisteren over de aanpak van het steeds heviger bloedvergieten in Syrië. Foto AP/Bebeto Matthews

China heeft vandaag zowel de Syrische regering als het Vrije Syrische Leger opgeroepen het geweld te staken, en zich strikt te houden aan het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Hiermee geeft China gehoor aan de dringende oproepen uit het westen om feller op te treden in het conflict in Syrië.

China veroordeelt de dood van vele onschuldige burgers sterk, en wil de daders gestraft zien, zo zei Liu Weimin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend in een persconferentie:

“Ik vind dat de Syrische regering en de oppositie beide hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en daadkrachtig het geweld moeten beëindigen. Beide partijen hebben een afspraak om zich aan te houden.”

De woordvoerder van de bondgenoot van Syrië voegde daar wel met nadruk aan toe:

“In de huidige omstandigheden is het belang van de inspanningen van Assad niet afgenomen, maar naar mijn mening juist toegenomen. De bestaande steun vanuit alle kanten voor het vredesplan van Annan dat dreigt te verslappen zou juist nu ook versterkt moeten worden.”

China wijzigt haar standpunt niet, maar onderstreept het

Midden-Oostenexpert voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt hierover dat deze uitspraken niet betekenen dat het land haar standpunt wijzigt:

“Het land streeft nog altijd een andere aanpak na dan het westen, die Assad als hoofdverantwoordelijke zien, en willen afzetten. China benadrukt vandaag dat beide partijen het geweld moeten beëindigen, wat impliceert dat beide partijen evenveel schuld hebben in het conflict. Het standpunt schuift dus hiermee op geen enkele manier.”

Annan roept op tot ‘substantiële druk”

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde gisteren dat een grootschalige burgeroorlog in Syrië ieder moment kan uitbreken. Daarbij verwees hij naar het bloedbad dat twee dagen gelden plaatsvond het in een Syrisch dorpje in de provincie Hama. Volgens activisten hebben milities van het regime van Assad in Al-Qubayr hierbij zeker 86 mensen gedood.

Annan zei daarop dat het tijd is voor de internationale gemeenschap op om zich samen ‘met substantiële druk’ achter een nieuwe vredespoging te scharen om het bloedvergieten, waarvan de schuld volgens hem vooral bij Assad ligt, aan te pakken:

“Als we ons daadwerkelijk scharen achter één proces en handelen en spreken met één stem, dan denk ik dat het nog altijd mogelijk is om het ergste te voorkomen en om Syrië uit de crisis te helpen.”

China is samen met Rusland sinds het begin van de burgeropstand tegen een militaire interventie in het land, een oproep die Weimin vorige week nog herhaalde.

http://www.youtube.com/watch?v=P-Rf4783sIg

Gisteravond dineerde Annan volgens ingewijden met de ambassadeurs van de vijf lidstaten die een permanente plek in de Veiligheidsraad hebben; de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Annan zou een ‘contactgroep’ willen formeren wiens voorstel acceptabel moet zijn voor zowel Rusland en China als voor Europa en de VS.

Het gevaar hieraan is volgens Roelants dat de compromis die daar eventueel uit voortkomt niet daadkrachtig genoeg is:

“Het probleem dat Rusland en China tegenover het Westen en diverse Arabische landen staan blijft bestaan. De oproep van Annan is nu: vorm een contactgroep die dan onderling tot een compromis tussen alle partijen moet komen. De tweedracht in de internationale gemeenschap verhindert namelijk tot nu toe dat er een hardere aanpak jegens Syrië is.”

    • Annemarie Coevert