Brieven

Porsche versus Twingo

Autojournalist David Bakels denkt dat een Porsche Carrera bij 130km/u zuiniger en minder schadelijk voor het milieu is dan een Renault Twingo (next.checkt, 7 juni).

Los van of dit klopt, geeft hij hiermee onbedoeld een goed argument om de maximum snelheid juist níét te verhogen. Autokopers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor kleinere en bij lagere snelheden zuinige auto’s. De trend om maximum snelheden te verhogen staat dus haaks op de ontwikkelingen in het Nederlandse wagenpark.

Inhalige bank

A.P.M. Gigengack schrijft (Opinie, 5 juni) dat hij een hypotheek bij ING heeft, met variabele rente. Op basis van een aangekondigde rentestijging van 0,35 procent, concludeert de schrijver dat ING een „asociale, niets en niemand ontziende, keiharde, commerciële bank” is. Het lijkt me inherent aan een variabele rente dat deze kan dalen én stijgen. Wie meer zekerheid over zijn rentetarief wenst, neemt een hypotheek met vaste rentetarieven, die doorgaans iets hoger liggen. Een aanpassing in een variabele rente maakt de ING niet direct asociaal en keihard.

    • Jasper van Rijnsoever
    • E. Seebus