Bijna één zelfmoord per dag in leger VS - hoogste aantal in tien jaar

Een bord in een Amerikaans militair kamp in Kandahar, Afghanistan. Reuters/Shamil Zhumatov

Het aantal zelfmoorden binnen het Amerikaanse leger ligt momenteel op bijna één per dag, zo laat AP zien. Het persbureau publiceerde vanochtend cijfers over de eerste 155 dagen van 2012, waarin 154 van de in totaal 1,4 miljoen Amerikaanse militairen een einde aan hun leven maakten.

Dit aantal is in de afgelopen tien jaar niet zo hoog geweest. Ten opzichte van een jaar geleden is het een toename van 25 zelfmoorden. Dit aantal van 130 is de jaren hiervoor ongeveer constant geweest. De plotselinge stijging is met verbazing ontvangen bij het Pentagon, en kan maar moeilijk worden verklaard.

Dit aantal doden ligt ook een fors stuk hoger dan het aantal soldaten dat is omgekomen in de strijd in Afghanistan begin dit jaar, ook al is het aantal omgekomen militairen ook hier tot een recordhoogte gestegen.

Ook een stijging in alcoholisme, seksueel misbruik en huiselijk geweld

Als mogelijke oorzaken geeft Defensie posttraumatische stress als voorbeeld, net als het in aanraking komen met gevechten en het verkeerd gebruiken van medicijnen. Opvallend is dat ook het aantal zelfdodingen steeg onder soldaten die niet naar gevechtsgebieden zijn uitgezonden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie neemt naast de toename aan suïcide ook een toename waar van seksueel misbruik, alcoholverslaving en huiselijk geweld.

Soldaten in de VS krijgen hulp aangeboden voor de genoemde problemen, maar de Amerikaanse cultuur maakt dat het benutten hiervan wordt beschouwd als een zwakte of een manier om een uitzending aan gevaarlijke gebieden te voorkomen.

Het feit dat de zelfmoorden meer Amerikaanse levens eisen dan de gewelddadige strijd in Afghanistan zelf roept al maanden vragen op over de manier waarop militairen kunnen omgaan met hun trauma’s:

The International Business Times publiceerde onlangs cijfers die laten zien dat de kans op suïcide bij Amerikaanse militairen nog eens enorm toeneemt zodra ze uit het leger treden. Uit deze gegevens blijkt dat per dag ongeveer achttien veteranen zelfmoord plegen, ongeveer 6500 per jaar.

    • Annemarie Coevert