Beursboek naar Griekenland

Een Griekse uitgever schaft een beursgeschiedenis aan, een boekhandelaar verzet zich tegen de vooruitgang en 900.000 boeken in een magazijn

Een Mexicaanse dichteres kan niet naar Poetry International komen omdat ze met de dood wordt bedreigd. Via haar vertaalster heeft Dolores Dorantes laten weten dat zij asiel aanvraagt in de VS en daardoor in dit land moet blijven. In Mexico werkte Dorantes aan schrijfprojecten met vrouwen in het gewelddadige grensgebied Ciudad Juarez, waar veel vrouwen en meisjes vermoord worden. Daarnaast werkt ze als journaliste.

Een Griekse uitgeverij, Aiora, heeft de vertaalrechten van De bakermat van de beurs van Lodewijk Petram (Atlas Contact) gekocht, meldt Boekblad. In dit boek beschrijft historicus Petram het ontstaan van de beurshandel in de 17de eeuw. Ook toen gokten beurshandelaren al en ontaardden zeepbellen in vertrouwenscrises. De Griekse uitgever Aris Laskaratos zegt in Boekblad: ‘Hopelijk wordt dit een longseller.’

Voorafgaand aan het boekenfestival van Hay-on-Wye heeft een tweedehands boekverkoper in de Daily Mail opgeroepen tot een ban op elektronisch leesgerei. Boekhandelaar Derek Addyman, eigenaar van drie boekwinkels, noemt e-readers: ‘de vijand’ „Kindles verdienen geen plek op het festival dat een viering wil zijn van het geschreven woord en het boek. Mensen die met een Kindle rondlopen zijn robots in een andere wereld,” aldus Addyman. De directeur van het festival zegt daarentegen lezen ‘in alle formats’ toe te juichen.

Het faillissement van boekendistributeur Libridis heeft uitgeverijen met openstaande rekeningen opgezadeld, blijkt uit berichtgeving in De Volkskrant. Aan Libridis geleverde boeken worden vooralsnog niet betaald. Grote uitgeverijen zijn hiertegen verzekerd, maar Gottmer, uitgever van de Dominicusreisgidsen, heeft een openstaande rekening van een miljoen, en De Geus wacht op een bedrag van anderhalve ton. Een hele ris kleine zelfstandige uitgevers heeft een gezamenlijke schadepost van een half miljoen. En in het Libridis-magazijn liggen 900.000 boeken waarmee nu niks gebeurt.

    • Maartje Somers