Begraven doe je zo

Students carry pieces of a plastic mannequin to be used for an undertaker service class at the Tianquanjiajing Funeral Service school in Jiaxing, Zhejiang province May 29, 2012. A new breed of young Chinese undertakers are fighting centuries-old taboos to gain social acceptance for their profession, saying they help the deceased and their families make their final parting with respect. There are more than 1,500 students across the country studying to become undertakers each year. Courses in funeral services take three years to complete and the service includes washing of the dead body as well as providing funeral make-up and dressing. Picture taken May 29, 2012. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: SOCIETY) ATTENTION EDITORS - PICTURE 09 OF 17 FOR PACKAGE 'FUNERAL SERVICE STUDENTS'
Students carry pieces of a plastic mannequin to be used for an undertaker service class at the Tianquanjiajing Funeral Service school in Jiaxing, Zhejiang province May 29, 2012. A new breed of young Chinese undertakers are fighting centuries-old taboos to gain social acceptance for their profession, saying they help the deceased and their families make their final parting with respect. There are more than 1,500 students across the country studying to become undertakers each year. Courses in funeral services take three years to complete and the service includes washing of the dead body as well as providing funeral make-up and dressing. Picture taken May 29, 2012. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: SOCIETY) ATTENTION EDITORS - PICTURE 09 OF 17 FOR PACKAGE 'FUNERAL SERVICE STUDENTS' REUTERS

Het is een beroep dat altijd en overal gegarandeerd werk oplevert, begrafenisondernemer. In China is dat niet anders. Zo’n vijftienhonderd Chinezen volgen er dan ook een opleiding voor, verdeeld over vier scholen, zoals hier in de oostelijke stad Jiaxing.

Het Chinese begrafeniswezen staat in de top-10 van meest renderende branches, goed voor een jaaromzet van omgerekend 25 miljard euro.

Maar het is wel een beroep waarop in China een groot taboe rust. Over de dood praat je niet, zo wil de traditie, en bij begrafenisondernemers blijf je ver uit de buurt – die brengen alleen maar ongeluk.

Het bijgeloof met betrekking tot de dood is zo groot, dat zelfs het cijfer 4, dat in het Chinees sterke gelijkenis met het woord voor ‘dood’ vertoont, door veel Chinezen wordt gemeden.

Toch stijgt het beroep, vooral bij jonge Chinezen, in aanzien, vooral omdat het over het algemeen goed betaald, 500 à 600 euro voor een beginnende werknemer in de branche, meer dan wat pas afgestudeerden doorgaans verdienen.

De opleiding tot begrafenisondernemer duurt drie jaar. Op de foto oefenen studenten met een etalagepop. De studenten leren er onder meer balsemen en make-up aanbrengen – nieuwe trends in China, waar doden door oudere begrafenisondernemers vaak nog ‘onnatuurlijk’ worden gelaten.