Barry Atsma en Fedja van Huêt vertrekken bij TA

Acteurs Fedja van Huêt, Barry Atsma, Leon Voorberg en Marwan Chico Kenzari vertrekken per 2013 bij Toneelgroep Amsterdam. Volgens artistiek leider Ivo van Hove is er geen sprake van onmin. „Het zijn heel uiteenlopende gevallen. Maar het is erg jammer. Het doet mij pijn in het hart.”

Leon Voorberg werkte twaalf jaar bij het ensemble en heeft het, aldus Van Hove, „allemaal wel gezien”. Kenzari had een tijdelijk contract, dat niet wordt verlengd.

Barry Atsma streeft een internationale filmcarrière na, en wil tijd hebben voor audities, zegt Van Hove. Fedja van Huêt neemt „een time-out van het toneel”, aldus Van Hove. „Bij hem speelt vooral de privé-situatie mee, dat hij vader is geworden. Dat is nu heel zwaar.”

Van Hove denkt niet dat zijn gezelschap zal lijden onder het vertrek van de twee bekende acteurs. „Daar hangt onze populariteit niet van af. Ons publiek is stabiel.” De twee blijven wel in reprises spelen.

Bart Slegers en Hélène Devos komen komen vast bij het ensemble. De jonge acteurs Vanja Rukavina en Reinout Scholten van Aschat krijgen een tijdelijk contract.

Zaterdag in Z&Z: interview met Fedja van Huêt

    • Herien Wensink