Advies: sparen nodig voor eigen ouderenzorg

Nederlanders moeten geld apart leggen om later zelf hun ouderenzorg te kunnen betalen. Dat advies aan het kabinet heeft de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) vanochtend gepresenteerd. De zorg dreigt onbetaalbaar te worden door het groeiende aantal ouderen en chronisch zieken, vreest de raad. „Ingrijpende maatregelen” zijn nodig om „verschraalde ouderenzorg te voorkomen”.

Burgers denken onvoldoende na over hun oude dag, signaleert de RVZ. Daarom moet de overheid een ‘zorgverklaring’ in het leven roepen waarin Nederlanders kunnen aangeven hoe zij hun latere zorg willen regelen en bekostigen. Het collectieve zorgpakket zou in de toekomst alleen nog zware problemen en ziektes dekken, stelt het rapport. Voor ouderdomskwalen worden ouderen steeds afhankelijker van familie en vrienden.

Bovendien dreigt een groot tekort aan arbeidskrachten in de zorg. Volgens het rapport zijn de komende 15 tot 20 jaar minstens 400.000 extra zorgverleners nodig. Dit personeelstekort „lijkt de kwaliteit van de toekomstige zorg voor ouderen verder te ondermijnen”, aldus de RVZ.

Eerder stelde het College voor Zorgverzekeringen al voor ouderen te laten meebetalen aan hun gezondheidszorg. Kosten voor behandeling van aandoeningen die „een logisch gevolg zijn van veroudering” en die „geen groot individueel kostenbeslag hebben”, zouden deels door ouderen zelf betaald moeten worden.