Aannemer Van Oord bouwt windpark op zee

Het nieuwe Eneco- windpark voor de kust van Noordwijk, zal worden aangelegd door de waterbouwkundige aannemer Van Oord. Het park, dat inmiddels de naam Luchterduinen heeft gekregen, moet eind 2015 operationeel zijn. Van Oord begint juli volgend jaar met de aanleg van de fundaties en de elektrische infrastructuur, inclusief het offshore transformatorstation. Het bedrijf levert ook het schip dat de 43 windmolens gaat plaatsen. Eneco-dochter Joulz is geselecteerd voor de aanleg van de elektriciteitskabel van het strand naar het hoogspanningsstation 8 kilometer verder landinwaarts. Eerder werd al bekend dat het Deense Vestas de windturbines gaat leveren. Luchterduinen komt op 23 kilometer uit de kust te liggen en zal groene stroom leveren aan 135.000 huishoudens. (NRC)