Aangifte na 'lek' over Peter la S.

De advocaat van kroongetuige Peter la S. heeft bij de rijksrecherche aangifte gedaan wegens schending van het ambtsgeheim. Volgens advocaat Richard Korver heeft justitie het leven van zijn cliënt in gevaar gebracht door te lekken dat hij maandag is vrijgelaten.

Deze krant meldde gisteren de vrijlating van de belangrijkste getuige in het grote liquidatieproces. Tegen hem is, in ruil voor belastende verklaringen, acht jaar cel geëist in plaats van zestien wegens moord en een poging daartoe. La S. (47) heeft tweederde van die straf uitgezeten.

Met de verklaringen van La S. probeert justitie de betrokkenheid van elf verdachten bij liquidaties in de onderwereld te bewijzen. Tegen zes van hen is levenslang geëist.

NRC Handelsblad vroeg de advocaten van La S. maandag al een reactie op de vrijlating. Strafrechtadvocaat Jan Peter van Schaik wilde niet op het nieuws ingaan. Wel zei hij zich zorgen te maken over de veiligheid van zijn cliënt als de krant het bericht die dag zou brengen. Om die reden gebeurde dat pas donderdag.

Korver deed namens La S. eerder aangifte van schending van het ambtsgeheim, nadat de NOS had gepubliceerd dat de kroongetuige 1,4 miljoen euro van de staat zou ontvangen om een nieuw leven op te bouwen. Korver: „Dat nu een aanvullende aangifte nodig is, geeft in de visie van de heer La S. aan dat men onvoldoende voortvarend en serieus met de eerdere aangifte is omgegaan.”