Zes miljoen wachtwoorden LinkedIn gehackt en op Russische site gezet

De wachtwoorden van 6,5 miljoen gebruikers van het zakelijk netwerk LinkedIn liggen op straat, zo meldden meerdere technologiesites gisteren. Ze zouden zijn geüpload in een ‘hash’-vorm, een versleuteling die in dit geval gemakkelijk te kraken zou zijn.

LinkedIn, dat in totaal 161 miljoen gebruikers wereldwijd telt, heeft gisteren na onderzoek bevestigd dat er wachtwoorden gelekt zijn. Aantallen wil de site niet noemen, maar getroffen accounts worden geblokkeerd en krijgen een e-mail met uitleg en instructies.

Twee dagen geleden is een pakket met miljoenen versleutelde wachtwoorden op een Russische hackers-site gezet. Een medewerker van de Nederlandse beveiligingswebsite Fox-IT twittert dat hij toegang heeft tot de versleutelde wachtwoorden en zijn eigen wachtwoord heeft kunnen opzoeken. Ook andere Nederlandse LinkedIn-gebruikers laten weten dat ze hun versleutelde wachtwoord kunnen vinden in de lijst. Volgens technologiewebsite Tweakers zijn ondanks de versleuteling bijna 240.000 wachtwoorden al gekraakt. NRC