Wintels stelt zich niet beschikbaar voor lijst CDA

Voorzitter van de Fontys Hogescholen en CDA-politicus Marcel Wintels. Foto Hollandse Hoogte / Roger Cremers

Marcel Wintels stekt zich niet beschikbaar voor de lijst van het CDA bij de verkiezingen in september. De politicus eindigde vorige maand als derde bij de lijsttrekkersverkiezingen van de partij.

Wintels maakte gisteravond zijn besluit op Twitter bekend.

Twitter avatar MarcelWintels Marcel Wintels Na nodige gesprekken en zorgvuldige afweging besloten af te zien van plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer. http://t.co/tME6RzPw

In een verklaring laat de CDA-politicus weten “goed en serieus nagedacht” te hebben of hij zich in een andere rol dan als fractieleider beschikbaar zou stellen. Wintels:

“Ik heb hierover de afgelopen tijd met veel mensen, vooral ook ‘met Haagse CDA-ervaring’ verschillende gesprekken gevoerd. De relevante vraag daarbij was of ik c.q. iemand met mijn achtergrond en ervaring - waarvan zo’n ruim 20 jaar in leidinggevende posities als ondernemer en bestuurder van grote en complexe organisaties - zou passen in de rol van Kamerlid. Deze gesprekken en de verschillende functies en verantwoordelijkheden die ik heb en welke ik met veel plezier vervul, hebben mij na zorgvuldige afweging ertoe gebracht af te zien van een plaats op de lijst voor de Tweede kamer voor het CDA”

In de strijd voor het lijsstrekkerschap van het CDA was Wintels, tevens voorzitter van Fontys Hogescholen, een relatieve outsider, toch kreeg hij tien procent van de stemmen. Sybrand Van Haersma Buma won de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA met 51 procent van de stemmen.

    • Hans Klis