VUmc en Eyeworks zijn verdachten voor OM

Het VU medisch centrum in Amsterdam (VUmc) en productiebedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans worden verdacht van het schenden van het medisch beroepsgeheim.

Aanleiding is de schending van de privacy van patiënten bij de opnamen van het tv-programma 24 uur: Tussen leven en dood.

Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Eyeworks wordt daarnaast als rechtspersoon verweten heimelijke opnames te hebben gemaakt. De productiemaatschappij maakte in januari en februari met 23 (verborgen) camera’s opnamen op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc. Twee medewerkers keken via twee camera’s zestien dagen non-stop mee bij de gesprekken die bij de afdeling spoedeisende hulp plaatsvonden tussen arts en patiënt.

De eerste aflevering van het realityprogramma 24 uur: Tussen leven en dood werd vervroegd uitgezonden door RTL 4, op 23 februari. Het programma, dat vooraf al veel kritiek had gekregen, werd na de eerste uitzending stopgezet. Acht mensen deden aangifte tegen VUmc en Eyeworks Group omdat ze zonder toestemming zouden zijn gefilmd.

Ruim drie weken geleden oordeelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat Eyeworks de medische gegevens – opnamen op een spoedeisende hulp vallen hieronder – niet had mogen verwerken. Patiënten hadden vooraf en op basis van gedegen informatie expliciet toestemming moeten geven. Dat is niet gebeurd, maar het was wel de afspraak met Eyeworks, stelt VUmc, dat intern onderzoek deed.

Volgens de raad van bestuur werd er bij de afdeling communicatie van het ziekenhuis een inschattingsfout gemaakt door van tevoren het programma niet te toetsen op juridische of medisch-ethische gronden. Het OM zal in het onderzoek naar VUmc en Eyeworks vertegenwoordigers van beide organisaties als getuige horen.