VS loven 26 miljoen uit voor informatie leiders Al-Shabaab

Sheikh Ali Mohamud Rage, een woordvoerder van Al Shabaab, geeft een persconferentie in een vluchtelingenkamp in Somalië na het uitdelen van voedsel. Foto Reuters / Feisal Omar Sheikh Ali Mohamud Rage, een woordvoerder van Al Shabaab, geeft een persconferentie in een vluchtelingenkamp in Somalië na het uitdelen van voedsel. Archiefbeeld december 2011. Foto Reuters / Feisal Omar

De Amerikaanse regering looft tot wel 26 miljoen euro uit voor informatie over de leiders van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab, dat banden heeft met Al-Qaeda.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend, melden bronnen aan persbureau AP. Het is de eerste keer dat Washington geld op deze manier geld beschikbaar maakt voor leden van Al-Shabaab. De organisatie wordt beschuldigd van terroristische aanslagen in Somalië, Oeganda en Kenia. De VS loven bedragen uit tussen de 2,4 en 5,6 miljoen euro uit voor de top van de organisatie.

Al Shabaab zorgt al jaren voor dood en verderf in Somalië. De moslimextremisten slaagden er de afgelopen jaren in grote delen van Somalië onder controle te krijgen en sloegen vorig jaar al geregeld toe in Mogadishu. De beweging voerde in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels door. In maart zouden de extremisten uit de hoofdstad zijn verjaagd door troepen van de Afrikaanse Unie, al blijven er regelmatig verzetshaarden opduiken.

    • Hans Klis