Voorpret: beelden van elk EK tot nu toe

Het logo van het EK van 1988. Het logo van het EK van 1988.

Kijk eens aan, de beelden van die geweldig overwinning op de Fransen, vier jaar geleden. Of hier, toen we regerend wereldkampioen Italië met 3-0 opveegden. En deze natuurlijk, Van Basten in ’88. De EK-historie in bewegend beeld, het staat allemaal bij elkaar.

Dat hebben we niet zelf gedaan. Het overzicht met alle memorabele momenten op alle EK’s die vanaf 1960 gespeeld zijn, komt van 101greatgoals, een website die zich specialiseert in het opsnorren van voetbalfilmpjes. Dertien Europese eindtoernooien staan op een rij, vanzelfsprekend met meer beschikbare beelden per toernooi naarmate ze recenter zijn.

Laten we er onder het mom van voorpret (nog minder dan 24 uur en dan gaat het allemaal van start) even drie mooie filmpjes uit halen.

Eén: alle goals van het EK 1988. Het enige eindtoernooi dat we ooit wonnen. Uiteraard krijg je tegen het eind die wonderschone volley van Van Basten nog eens te zien, maar let ook eens op een wat onbekendere parel: het Ierse doelpunt dat rond 2:30 gemaakt wordt.

Probeer ondertussen de muziek te negeren.

Twee: Twaalf jaar later, in 2000, de enige keer dat het toernooi hier plaatsvond. Met zelfvertrouwen legde Oranje toen in de kwartfinale Joegoslavië over de knie. Vier keer Kluivert, twee keer Overmars.

http://youtu.be/OCefyAWXZLI

Drie: En het meest recente stukje EK-kippenvel: de 4-1 overwinning op Frankrijk. Tjonge, wat hadden onze ‘raspaardjes’ het toen op de heupen. Mooie goals van Kuijt, Van Persie en Robben en dan nog even dat onderkantlat binnenvallende slotakkoord van Sneijder.

    • Peter Zantingh