Voetbalvrouwing: lipjes getuit, borsten vooruit

None

Toen cabaretière Anne van Veen naar het uitzwaaien van het Nederlandse voetbalteam keek, viel het haar op dat alle spelersvrouwen op elkaar leken. In een poging te onderzoeken wat ze dan precies gemeen hebben, zette ze een foto van zichzelf op Twitter, met half open mond, borsten vooruit en opengesperde ogen.

Collega Katinka Polderman volgde snel met haar interpretatie en bedacht de term #voetbalvrouwing, naar analogie van eerdere rages als #planking en #owling, die hadden geleid tot grote aantallen zelfportretten als plank of uil.

Ook dit thema lijkt te inspireren, en niet alleen vrouwen doen mee. Naast professionele performers als Martine Sandifort en Jochem Myjer postten talrijke onbekende Nederlanders een foto van zichzelf met grote zonnebril op neus of haar en getuite lipjes.

Het schijnt ook voor te komen dat kleine meisjes, op de vraag wat ze willen worden als ze groot zijn, antwoorden: „Voetbalvrouw”. Er bestaan verschillende fictieseries over en de allerbekendste voorbeelden zijn zelf televisieberoemdheid.

Zo treedt sinds kort Charlotte-Sophie Heitinga op in RTL Boulevard als ervaringsdeskundige over zaken betreffende Oranje, De echtgenote van John Heitinga (Everton) en zus van oud-international Boudewijn Zenden heeft haar talent tot duiding van geen vreemde, want haar vader, Pierre Zenden, is een bekende NOS-commentator bij judo en andere vechtsporten.

Na Sylvie van der Vaart-Meijs is Yolanthe Sneijder Cabau nog steeds de voetbalvrouw met de succesrijkste eigen carrière. Voor de TROS en producent Ivo Niehe brengt ze in Yolanthe op 3 huisbezoeken aan sterren, die ook een jongere generatie bekend kunnen voorkomen. In de meest recente afleveringen zijn dat collega’s in het Nederlands elftal van haar man Wesley Sneijder én hun vrouwen.

Een bezoek aan Manchester en Liverpool leverde beelden op van de gezinnen van Dirk Kuijt, Nigel de Jong en John Heitinga, allen bedeeld met drop en stroopwafels.

Wat vooral opvalt, zijn niet zozeer de Marilyn Monroe-aspecten van de voetbaldames als wel het geringe niveau van de conversatie. Zo prijst Winona de Jong-Leefland haar Nigel dat hij net voor het eerst van zijn leven gekookt heeft: een frisse salade met aardappeltjes en vissticks.

Charlotte-Sophie ziet voor- en nadelen in het voetbalvrouwenbestaan. „Materialistisch” lijkt het allemaal wel leuk, maar je kunt niet zomaar even binnenwippen bij familie en vrienden. Een toekomst in Italië, vlakbij Wes en Yo, zou haar daarom wel aanspreken.

Ik heb geen lipjes zien tuiten en nauwelijks een decolleté, maar tekende wel uit de mond van Charlotte-Sophie de uitspraak op: „Die van mij is fit!”

    • Hans Beerekamp