Uitgelicht

Film

Duplicity (Tony Gilroy, 2009, VS/D). Clive Owen speelt een Brits geheim agent die door CIA-agente Julia Roberts aan het begin van de film een loer wordt gedraaid. Als hij haar toevallig weer ontmoet, lijkt zijn wraak zoet. Draait om de vraag wie nou eigenlijk wie voor de gek houdt. Kunnen twee spionnen elkaar ooit vertrouwen, gewend als ze zijn aan bedrog, dubbelspel en beroepsmatige achterdocht? Net5, 20.30-23.05u.

Mesrine: Killer Instinct (Jean-François Richet, 2008, Fra/Can/Ita). Eerste deel van vanavond uitgezonden tweeluik met het levensverhaal van de Franse gangster Jacques Mesrine, in de jaren zestig en zeventig beroemd door zijn spectaculaire ontsnappingen. Mesrine heeft de trekken van een psychopaat maar is bovenal een desperado die steeds grotere risico’s neemt. Dat blijkt het beste tijdens de breed uitgemeten ontsnappingsscène uit een Canadese gevangenis. Visueel van hoog niveau, mede dankzij een fantastische mise en scène. Direct aansluitend volgt deel twee van het tweeluik. RTL7, 20.30-22.45u.

Toi et moi (Julie Lopes-Curval, 2006, Fra). Tragikomedie, met Ariane (Julie Depardieu) als redactrice van fotoromannetjes die daarin een gefantaseerde versie vertelt van haar eigen liefdesleven en dat van haar zus Lena (Marion Cotillard). In hun echte levens klampt Ariane zich vast aan Farid, die niets met haar te maken wil hebben, terwijl Lena schoon genoeg heeft van haar partner François. TV5, 21.00-23.00u.

Mesrine: Public enemy number one (Jean-François Richet, 2008, Fra/Can). In dit tweede deel is Mesrine veelal een goedgebekte, vrolijke schelm in plaats van de psychopaat die hij werkelijk was. Slechts in één scène toont Mesrine zijn minder aangename gezicht: wanneer hij een journalist die iets lelijks over hem heeft geschreven, te grazen neemt. De balans in het eerste deel was beter: de wording van de legende is interessanter dan het consolideren en uitbouwen ervan. Van de vroege jaren zestig zijn we bovendien terechtgekomen in de lelijke jaren zeventig: veel gezichtsbeharing en dikke buiken. Dit deel lijkt soms wel één lange achtervolgingsscène. Maar uiterst onderhoudende gangsterfilms zijn het allebei. RTL7, 22.10-00.00u.

Proof (John Madden, 2005, VS). Gwyneth Paltrow als jonge briljante wiskundige die bang is dat haar hetzelfde lot wacht als haar vader, de gek geworden mathematicus Anthony Hopkins. Ingenieus geconstrueerd drama wil dat Paltrow het auteurschap opeist van een door Jake Gyllenhaal in Hopkins’ werk ontdekt geniaal wiskundig bewijs. BBC 1, 00.35-02.10u.

Alpe d’HuZes

Radio 2. De zender staat al vanaf middernacht in het teken van de inzamelingsactie. Vanaf 16.00 uur staat Bert Kranenbarg bij de finish voor een sfeerverslag. De bekendmaking van het opgehaalde eindbedrag volgt tegen 20.00 uur. Radio 2, 00.00-20.00u.

Nederland 1. Jetske van den Elsen en Herman van der Zandt presenteren gesprekken met deelnemers en diverse reportages. Ned.1, 19.00-20.00u.

Informatief

Het snelle geld. Laatste aflevering van serie met Jort Kelder over (voornamelijk) de consumptieve uitwassen tijdens de economische voorspoed in de jaren 90 tot het knappen van de zeepbel en de daarop volgende crisis. Ned.1, 21.20-22.05u.

The life and times of Paul the psychic octopus. Het officiële en exclusieve verhaal over ’s werelds meest geliefde en versmade koppotige, wiens opmerkelijke serie van acht correcte voorspellingen tijdens het WK voetbal in 2010 hem wereldwijd roem opleverde en aanleiding gaf tot verhandelingen over waarschijnlijkheid en speculaties over helderziendheid en hogere machten. Paul, die zijn leven sleet in aquaria, overleed in oktober van hetzelfde jaar te Oberhausen. Ned.3, 21.35-22.30u.

Andere Tijden Sport: Het perestrojka-team. Slot van drieluik over EK’s voetbal. In de finale van 1988 versloeg Nederland de Sovjet-Unie. Hoe hebben de hoofdrolspelers van het laatste ‘perestrojka-team’ het destijds beleefd? Andere Tijden Sport ging naar Rusland en Oekraïne, dook in KGB-archieven en keek met diverse betrokkenen terug op de wedstrijd in München. Ned.1, 22.05-22.45u.

Radio

Holland Festival: Mahler Chamber Orchestra. Onder leiding van Pablo Heras-Casado speelt het Berlijnse orkest de Klassieke Symfonie van Prokofjev, Schnittkes Moz-Art à la Haydn en twee werken van Sjostakovitsj: de Negende Symfonie en het Eerste Celloconcert. Het laatste werk wordt gespeeld door de jonge Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein. Radio 4, 20.02-23.00u.

Sport

Tennis: Roland Garros. Verslag van de halve finale mannen enkelspel tussen Novak Djokovic en Roger Federer. Morgen, Ned.1, 13.00u.