Theater

Holland Festival

Muziek-, dans-, en theatervoorstellingen van internationaal topniveau op diverse locaties in Amsterdam. Met de komende dagen onder meer nog het veelbesproken Enfant van choreograaf Boris Charmatz, de ‘Arabische Shakespeare’ The Speakers Progress van schrijver-regisseur Sulayman Al-Bassam. En Shakespeares Macbeth bij Toneelgroep Amsterdam, in de regie van Johan Simons, eenmalig terug uit München, en met Fedja van Huêt in de titelrol.

www.hollandfestival.nl

Laatste kans: Twools

Vorig jaar liet hij al zien dat hij als choreograaf iets te vertellen heeft, volgend jaar wordt hij vaste gastchoreograaf van Scapino Ballet en dit jaar is opnieuw een stuk van de Duitse Felix Landerer de sterkste bijdrage in het zapprogramma Twools. Net als in Fake One maakt Landerer in Irreversible opnieuw zichtbaar hoe bewegingsenergie in een groep van vijf dansers wordt doorgegeven. Bekwaam goochelt hij met opposities van kracht en ontspanning, rust en versnelling, waardoor een goed ritme ontstaat.

T/m 7/6 www.scapinoballet.nl

Ik wil mijn geld terug

We beleven met de crisis een uniek historisch moment. Het lijkt onmogelijk om daarover een goede theatervoorstelling te maken. Maar bij Ik wil mijn geld terug! is dat heel goed gelukt. Niet alles gaat gesmeerd in de geblindeerde autobus waarin de voorstelling plaatsvindt, en het meeste is eerder wrang dan amusant. Maar de sfeer van spijt, rancune en hulpeloosheid van nu wordt feilloos opgespoord en opgewekt. Deze voorstelling betrapt de angstige tijdgeest.

T/m 24 juni op locatie in Utrecht, Amsterdam, Leiden en op Oerol. www.veenfabriek.nl

Oom Wanja

De voorstelling Oom Wanja van Hummelinck Stuurman in de regie van Gerardjan Rijnders is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, en acteur Hein van der Heijden werd voor zijn rol als dorpsdokter Astrov genomineerd voor een Louis d’Or. Oom Wanja is t.m. zondag 10/6 nog even te zien in het Delamar theater.

www.delamar.nl

Op komst: Mehmet

Jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij presenteert de eerste marathonvoorstelling voor kinderen (vanaf tien jaar): Mehmet de Veroveraar, een spannend, drie uur durend koningsdrama over de Turkse prins Mehmet II, die op zijn 12de jaar sultan wordt van het machtige Ottomaanse Rijk.

www.toneelmakerij.nl