Tennisser Ferrer verslaat Murray, en speelt nu tegen Nadal

Russia's Maria Sharapova reacts as she defeats Estonia's Kaia Kanepi during their quarterfinal match in the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Wednesday, June 6, 2012. Sharapova wins 6-2, 6-3. (AP Photo/Bernat Armangue)
Russia's Maria Sharapova reacts as she defeats Estonia's Kaia Kanepi during their quarterfinal match in the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Wednesday, June 6, 2012. Sharapova wins 6-2, 6-3. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Morgen zijn er twee mooie halve finales op Roland Garros: Ferrer-Nadal en Djokovic-Federer.

Rotterdam. David Ferrer heeft gisteren voor het eerst in zijn loopbaan de halve finale van Roland Garros bereikt. De als zesde geplaatste Spanjaard was in vier sets te sterk voor de Schot Andy Murray, de nummer vier van de wereld: 6-4, 6-7, 6-3 en 6-2. Ferrer neemt het morgen in de halve finales op tegen zijn landgenoot Rafael Nadal. Nadal versloeg gisteren in de kwartfinales Nicolas Almagro (ook uit Spanje): 7-6, 6-2 en 6-3

Ferrer is in topvorm in Parijs. De Spanjaard gaf in zijn vijf wedstrijden op Roland Garros maar één set weg (gisteren tegen Murray). In de voorgaande rondes was hij veel te sterk voor zijn tegenstanders. Hij imponeerde met snelle overwinningen op de Spanjaard Marcel Granollers en de Rus Mikhail Youzhny (die maar vier games won). De vraag is of Ferrer het Nadal moeilijk kan maken in de halve finales.

In de onderlinge ontmoetingen leidt Nadal ruim: hij won vijftien keer, Ferrer vier keer. De laatste keer dat Ferrer van Nadal won was vorig jaar in de kwartfinales van de Australian Open (hardcourt).

Gezien de huidige vorm van Ferrer wordt morgen een spektakelstuk verwacht in het duel tegen het krachtmens Nadal, die Roland Garros zes keer wist te winnen. De andere halve finale gaat morgen tussen de nummer één van de wereld Novak Djokovic en de Zwitserse balkunstenaar Roger Federer. Ook dat belooft een hoogstaande wedstrijd te worden. Vorig jaar stonden beide spelers ook in de halve finales tegenover elkaar in Parijs. Toen won Federer in vier sets.

Bij de vrouwen plaatste Maria Sjarapova zich gisteren voor de halve finale. De 25-jarige Russische won met 6-2 en 6-3 van de uit Estland afkomstige Kaia Kanepi, die in de vorige ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de Nederlandse Arantxa Rus. Sharapova speelt in de halve eindstrijd tegen de als vierde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova.

Kvitova bereikte voor het eerst in haar carrière de halve finale van Roland Garros. De Wimbledonkampioene ontdeed zich in drie sets van Yaroslava Sjvedova uit Kazachstan: 3-6, 6-2 en 6-4. Sjve-dova was in de vorige ronde te sterk voor titelverdedigster Na Li en leek even op weg naar een nieuwe stunt. De nummer 142 van de wereld won de eerste set, verloor de tweede, en kwam in de beslissende derde set met 4-2 voor. Maar Kvitova vocht zich terug en wist de partij te winnen.

De andere halve finale gaat tussen de Australische Samantha Stosur en de Italiaanse Sara Errani.

De Nederlander Max de Vroome heeft de kwartfinale bereikt van het juniorentoernooi op Roland Garros. De achttienjarige tennisser won in de derde ronde van de Braziliaan Gabriel Friedrich (6-4 en 6-3). De als achtste geplaatste Amerikaan Mitchell Krueger is zijn tegenstander in de kwartfinales. Max is de oudere broer van het zestienjarige supertalent Indy de Vroome. Zij is er vanwege een blessure niet bij in Parijs. NRC