Syrische regime ontkent betrokkenheid bij nieuw bloedbad

Het Syrische leger en aanverwante milities veroorzaakten volgens activisten gisteren een bloedbad in het Syrische stadje Al-Qubayr in de provincie Hama. Foto screenshot Al Jazeera

Het Syrische regime ontkent iets te maken te hebben met het bloedbad dat gisteren zou hebben plaatsgevonden in een Syrisch dorpje in de provincie Hama. Activisten zeggen dat milities van het regime van Assad in Al-Qubayr zeker 86 mensen hebben gedood.

Het Syrische leger zou aan Assad gelieerde milities, de zogenaamde ‘shabiba’, hebben ondersteund bij een aanval op het dorpje die gisterochtend zou zijn begonnen. Een activist uit Hama zei tegen Al Jazeera dat milities huizen van mensen in de brand hebben gestoken en anderen met messen hebben gedood. Tanks zouden het stadje sinds gistermiddag hebben bestookt. Vrouwen en kinderen zouden onder de doden zijn. De activist stelt dat het Syrische regime in Al-Qubayr een “atmosfeer van terreur en intimidatie” probeert te creëren.

De Syrische staatstelevisie ontkende vanochtend dat het regime betrokken is geweest bij het dodelijke geweld in Al-Qubayr. Berichtgeving in internationale media over het bloedbad werden door het regime als “totaal onwaar” omschreven. Een “terroristische groep” zou verantwoordelijk zijn geweest voor de “laffe misdaad” in Al-Qubayr. Volgens de staatstelevisie zouden er overigens maar negen mensen zijn omgekomen.

Bekijk hieronder beelden uit Al-Qubayr en beluister het verhaal dat activist Mousab Al-Hamadee vanochtend op Al Jazeera hield:

Bloedbad Al-Qubayr doet denken aan slachting Houla

De berichten over het bloedbad in Al-Qubayr doen denken aan de slachtpartij die milities van het regime een kleine twee weken geleden aanrichtte in de het Syrische stadje Houla. Toen kwamen zeker 116 mensen om het leven bij een aanval van milities en het Syrische leger. Het bloedvergieten in Houla leidde tot grote internationale verontwaardiging en heeft de roep om een militaire interventie in Syrië vergroot.

De Verenigde Naties konden het plaatsvinden van het bloedbad in Al-Qusayr vanochtend nog niet bevestigen. Een VN-woordvoerder zei tegen Al Jazeera dat waarnemers vanochtend nog naar Al-Qusayr zouden reizen om de berichten van de activisten te onderzoeken. Een activist van de oppositie was vanochtend kritisch over de VN en zei dat de VN-waarnemers “helaas niets doen om ons te beschermen”:

“Ze komen steeds de dag na het bloedbad kijken om de lijken te filmen en te zien hoe we onze doden begraven. Ze staan gewoon toe te kijken hoe wij allemaal sterven.”

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de locatie van Al-Qubayr:


Grotere kaart weergeven

Bemiddelingspoging Annan lijkt kanslozer dan ooit

In reactie op de berichten uit Al-Qubayr riep de Syrische Nationale Raad, het belangrijkste verbond van oppositiegroeperingen, de Syrische rebellen op hun gewapende acties tegen het regime van Assad op te voeren om zo burgers die onder vuur liggen te beschermen.

VN-bemiddelaar Kofi Annan, die zijn vredesplan de afgelopen weken heeft zien sneuvelen, informeert later vandaag de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië. Persbureau AP meldde vanochtend dat hij als aanvulling op zijn vredesplan een internationale contactgroep wil opzetten die moet helpen de crisis te bezweren. Het plan zou zowel acceptabel zijn voor de westerse landen als Rusland en China.

De internationale gemeenschap is al sinds de volksopstand tegen Assad vijftien maanden geleden begon diep verdeeld over de situatie in Syrië. De VS en Europese landen willen het vertrek van Assad bewerkstelligen door hem aan te pakken met zware sancties. Rusland en China zien juist niets in sancties en zeggen dat alleen een dialoog tussen de strijdende partijen het conflict kan oplossen.

    • Pim van den Dool