Staking dreigt Griekse verkiezingen te verstoren

De cruciale Griekse verkiezingen op 17 juni dreigen ernstig te worden verstoord als een vandaag aangekondigde staking van Griekse gemeentewerkers doorgang vindt. De uitkomst van de verkiezingen bepaalt waarschijnlijk of Griekenland wel of niet de euro als betaalmiddel houdt.

De vakbond POE-OTA, die duizenden mensen vertegenwoordigt die voor steden, dorpen en gemeenten werken, zeggen dat hun leden veel minder betaald krijgen voor verkiezingsgerelateerd werk dan andere overheidsmedewerkers. Gemeentewerkers spelen een belangrijke rol tijdens de verkiezingen; zij richten de stemlokalen in en maken ze schoon, ze leveren de lege stembiljetten af en halen de ingevulde exemplaren weer op.

Themis Balassopoulos, voorzitter van POE-OTA, zei vandaag dat de vakbond op 16 en 17 juni een tweedaagse staking houdt. Ook zullen gemeentewerkers tot de verkiezingen weigeren verkiezingsgerelateerd werk te verrichten.

Volgens Balassopoulos kregen gemeentewerkers voor hun werk bij de laatste verkiezingen zestig euro, een fractie van wat andere overheidsmedewerkers ontvingen.

“We hebben om een waardige betaling gevraagd. Als het land geen geld heeft, dan is dat niet vanwege ons, want een medewerker van het ministerie van binnenlandse zaken krijgt 1800 euro - dat is drie keer het salaris van een medewerker van de gemeentereiniging. Het is een provocatie.”

Balassopoulos zei dat een oplossing nog ver weg is en dat het wellicht een ‘chaos’ wordt.

Als het dispuut niet wordt opgelost dan kan de regering een rechter vragen de staking illegaal te verklaren. Een bron bij de regering zei donderdag dat de interimregering ‘alle noodzakelijk maatregelen’ zal treffen om ervoor te zorgen dat de verkiezingen niet worden verstoord.

    • Peter Zantingh