Slimme Japanpan

Dubbele gietijzeren Japanpan.
Dubbele gietijzeren Japanpan.

Japan verkoopt scherpe messen aan Europa. Designerij vaak, maar ook wel goede. Verder Toyota’s en sojasaus. Maar pannen? En wat we al helemaal niet hadden gedacht; pannen die Dutch ovens worden genoemd. Loodzwaar gietijzer, maar evengoed om mee uit kamperen te nemen. Het kampeerhuis dat er veel in doet en eigen merk Dutch ovens laat gieten is Qvist in Zwolle.

Een Dutch oven is een scheet onder een dekbed of in een slaapzak, maar een veel eerdere uitvinding die zo ging heten, was een gietijzeren pan op pootjes. Een Engelsman leerde 300 jaar geleden in Nederland een goede methode van ijzergieten, ging in Engeland pannen maken, noemde ze Dutch ovens en exporteerde ze naar Amerika.

De pan kan in een vuur gezet worden en er kunnen op het deksel met opstaande rand kooltjes worden gelegd. Het is een stoofpot, maar men kan er ook brood in bakken. In Nederland wordt in groepsverband in wildernisjes met Dutch ovens gekookt en vanuit Zwolle worden buitenshuise kookcursussen georganiseerd. Ook in de winter.

Qvist haalt sinds gisteren een variant van de gietijzeren kampeerpan uit Japan en noemt hem Japan oven, terwijl de Japanners zelf, als ze Engels spreken, hem toch echt ook Dutch oven noemen.

Het is een uitstekende pan. Met een groot voordeel boven de Nederlands-Amerikaanse Dutch oven: geen pootjes. Er zit een stevig los rek bij dat in een vuur gezet kan worden en waar dan de pan op past. Maar omdat hij geen pootjes heeft, is hij meteen ook reuze geschikt voor beschaafd koken in de keuken thuis. De pan zit vernuftig in elkaar. Het zijn drie pannen, nee vier eigenlijk die samen uit maar drie onderdelen bestaan.

Een grote bolle pan, 30 centimeter doorsnee met zware deksel. In de grote bolle past een minder diepe platte waar dan ook weer het deksel op past. Zo is het een pan met twee verdiepingen voor vernuftig koken en stoven van verschillende gerechten tegelijk. De minder diepe pan kan ook ondersteboven op de grote bolle. Dan heeft de bolle een hoog deksel en kan er een hele gans in of een bol brood gebakken.

De minder diepe platte kan ook apart gebruikt worden als sauteuse en bakpan. En dat allemaal op een gasvlam, maar vooral ook op de kookplaat van de toekomst die al begonnen is: inductie. Gietijzer was er eerder dan de inductiekookplaat maar gietijzeren pannen doen het er als de beste op.

De slimme Japanner van het merk Snow Peak kost 200 euro. Dat is nog geen 20 euro per kilo. Veel minder duur dan de eetstukjes van hetzelfde merk, ook te koop in de kampeerwinkel. Ze wegen samen 28 gram en kosten 30 euro. Dat is per kilo meer dan 1.000 euro. En ik weet er gratis, van 7 gram.

    • Wouter Klootwijk