Sexy oude vrouw

None

galeries

I’m Losing More Than I’ll Ever Have (The Practice of Everyday Life). T/m 29 juli. Smart Project Space, Arie Biemondstraat 105-113, Amsterdam. Inl. www.smartprojectspace.net ***

Durf eens af te wijken van de vertrouwde instituties en je zult beloond worden. Dat wil het Amsterdamse kunstencentrum Smart Project Space vertellen met de tentoonstelling I’m Losing More Than I’ll Ever Have (The Practice of Everyday Life). De openingstijden zijn dan ook niet van 9 tot 17 uur, maar zoals het uitkomt en vaak tot diep in de nacht.

In de eerste tentoonstellingsruimte is het donker. Er klinkt ruis en zo af en toe een tik. Met het werk Record without a cover uit 1985 vestigt de Amerikaanse dj-pionier Christian Marclay de aandacht op de krassen van een langspeelplaat. Volgens Marclay hebben we de neiging die geluiden te negeren, terwijl ze (in die tijd) juist onlosmakelijk verbonden zijn met muziek. Hij verkocht daarom platen zonder hoes om extra beschadigingen te creëren.

Ook de video-installatie Gargles of Ipanema van de Belgische beeldend kunstenaar Dennis Tyfus prikkelt de conventies. Een oudere vrouw danst verleidelijk op muziek. Is zij niet wat te oud om zulke opzwepend sensuele gezichten te trekken? Ja, vonden de treinreizigers in het station van Mechelen waar het werk vorig jaar voor het eerst te zien was. Na een klachtenregen verwijderde het station de verleidster. Maar waarom is een genietende oude vrouw eigenlijk aanstootgevender dan al die jonge meisjes in reclames die niets anders doen dan sexy in de camera kijken?

En verwacht je in een instituut met moderne en experimentele kunst geen documentaire over de oudste muurschilderingen ooit ontdekt, dan is die er nu natuurlijk wel. Voor Cave of Forgotten Dreams kreeg filmmaker Werner Herzog toestemming van het Franse ministerie van Cultuur om te filmen in de afgesloten grotten van Chauvet. De dertigduizend jaar geleden getekende leeuwen en mammoets op de muren van de grot doen op hun beurt ook weer iets onverwachts. De documentaire is opgenomen in 3D en met een brilletje bekeken, dansen de anders zo fossiele dieren vrolijk voor je ogen.

    • Adinda Akkermans