Rutte over Merkels ‘politieke unie’: nu geen grote veranderingen in EU

Rajoy en Rutte tijdens hun ontmoeting in Madrid vandaag. Foto AFP / Dominique Faget

Een ‘politieke unie’ zoals Merkel die voor zich ziet, kan nog niet op goedkeuring rekenen bij Rutte. De demissionair premier zei vandaag tijdens zijn bezoek aan Spanje dat er geen grote veranderingen moeten worden doorgevoerd in de EU.

http://nos.nl/video/381343-rutte-op-bezoek-bij-premier-rajoy-van-spanje.html

Rutte is in Spanje voor overleg met Rajoy, de premier van het land dat recent het meest in het nieuws is als het over de Europese schuldencrisis gaat. Spanje kampt met een bankencrisis en kreeg onlangs meer tijd van de Europese Commissie om de begroting op orde te krijgen. Vandaag verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de kredietstatus van Spanje.

Merkel pleitte vanmorgen bij een Duits ochtendprogramma voor zo’n politieke unie. Europese landen zouden dan geleidelijk aan meer bevoegdheden overdragen aan Europa. Dat is noodzakelijk om een antwoord te kunnen vormen op de schuldencrisis in de eurozone, denkt ze.

Euro-obligaties (of ‘eurobonds’, gezamenlijke Europese staatsobligaties) ziet Rutte op langere termijn wel zitten. Maar nu zijn de rentestanden binnen de eurozone nog zo verschillend, dat het ‘waanzin’ zou zijn, zei hij toen hij naast Rajoy stond. Wel heeft Rutte de wens ‘zo snel mogelijk toe te werken naar meer financieel toezicht’.

    • Peter Zantingh