‘Rutte en Willem-Alexander niet naar Oekraïne tijdens EK voetbal’

Archieffoto van premier Rutte in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier Rutte en kroonprins Willem-Alexander brengen definitief geen bezoek aan de wedstrijden van het Nederlands elftal in Oekraïne. Dat hebben bronnen vanavond gemeld aan RTL Nieuws. Of minister Schippers van Sport wel naar Oekraïne afreist, wordt morgen door de ministerraad besloten.

Rutte en Willem-Alexander boycotten de EK-wedstrijden in Oekraïne vanwege de behandeling van Julia Timosjenko, de oppositieleider en voormalig premier van het land. Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld voor machtsmisbruik. De rechtbank oordeelde dat Timosjenko haar bevoegdheden misbruikte bij het sluiten van een gasdeal met Rusland.

In het Westen werd de veroordeling van Timosjenko als een politiek vonnis gezien. De politica ging in eind Timosjenko bijna drie weken in hongerstaking omdat ze naar eigen zeggen geslagen werd tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken.

Schippers zou alleen gaan als situatie verbeterd is

Volgens RTL had het kabinet het liefst op Europees niveau beslist over wel of geen boycot van Oekraïne, maar Europa is verdeeld over de vraag of regeringsleiders naar het land moeten afreizen. Groot-Brittannië en Frankrijk sturen geen bewindslieden naar Oekraïne, maar Denemarken - aankomende zaterdag de eerste tegenstander van Oranje - stuurt waarschijnlijk wel een minister.

Of minister Schippers wel naar Oekraïne gaat, wordt dus morgen in de ministerraad bepaald. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei begin mei dat de situatie van Timosjenko verbeterd moet zijn wil Nederland ministers of leden van de koninklijke familie naar het land sturen. Of de situatie voldoende verbeterd is, zal het kabinet morgen moeten bepalen.

Timosjenko zelf heeft zich eind mei nog uitgesproken tegen een boycot van Oekraïne door westerse politici. Ze zei toen te hopen dat het EK in haar land “een groot sportfeest” wordt.

    • Pim van den Dool