Puberende ijsbeer Vicks maakt ruit kapot

De jonge ijsbeer Vicks is uit de gratie geraakt bij dierentuin Blijdorp. Het Rotterdamse dierenpark overweegt zijn publiekslieveling van de hand te doen omdat de ijsbeer zijn verblijf heeft vernield.

Dinsdagochtend pakte Vicks een steen en beukte ermee op de ramen van het zwembad. Een van de ruiten, zeven centimeter dik, versplinterde in duizenden stukjes. Het raam staat niet op springen, omdat het glas uit meerdere lagen bestaat. De buitenkant is afgedekt met een houten plaat om te voorkomen dat bezoekers het raam definitief vernielen.

Vicks en zijn moeder Olinka zijn tijdelijk opgesloten in het binnenverblijf. De ijsbeer van anderhalf jaar vertoont pubergedrag, zegt dierentuinwoordvoerder Lex Noordermeer. „Het is een speels dier met een hoop energie. Maar wij zijn ervan overtuigd dat hij die ruit niet opzettelijk heeft stukgemaakt.”

Verzorgers van Blijdorp hebben de ijsbeer mogelijk zelf zijn bonkgedrag aangeleerd. In Rotterdam krijgen ijsberen hun voedsel bevroren opgediend, verpakt in blokken ijs. Dit gebeurt om het de dieren niet te makkelijk te maken, zegt Noordermeer. „Anders gaan ze zich vervelen.” De ijsberen moeten de blokken openbreken door ermee op de grond te slaan.

Het kapotte raam kost Blijdorp naar schatting 50.000 euro. Om de ruit te vervangen moet het hele waterbassin (1,4 miljoen liter) worden leeggepompt. Er zijn twee kranen nodig om het nieuwe glas op zijn plaats zetten.

Het zal maximaal acht weken duren voordat het ijsberenzwembad weer gereed is. Intussen moet een oplossing worden gevonden voor de baldadige ijsbeer. Een verhuizing naar het ernaastgelegen verblijf van vader Eric behoort in elk geval níét tot de mogelijkheden. Deze reuzenijsbeer draagt de bijnaam Schwarzenegger en erkent zijn zoon niet. „Zijn vader zal hem afmaken”, voorspelt Noordermeer. „Mannelijke ijsberen zijn geen vriendjes.”

Daarom onderzoekt Blijdorp de mogelijkheid om Vicks elders onder te brengen. Dierentuinen in Zweden en Frankrijk zijn in beeld om de ijsbeer over te nemen.

Maar het liefst wil Blijdorp het dier zelf houden. Volgende week wordt duidelijk of dat lukt, als een glasexpert beoordeelt of de huidige glasconstructie veilig genoeg is. De dierentuin heeft uit voorzorg alvast alle stenen uit Vicks’ verblijf weggehaald.