Platini: geel voor speler die het veld verlaat om racisme

Spelers die tijdens wedstrijden op het EK voetbal na racistische uitlatingen vanaf de tribunes van het veld stappen, worden daarvoor bestraft met een gele kaart. Dat zei de Franse UEFA-voorzitter Michel Platini gisteren tijdens een persbijeenkomst in de Poolse hoofdstad Warschau.

Volgens Platini is racisme op het EK een zaak van de arbitrage en niet van de spelers. „Onze scheidsrechters hebben alle bevoegdheden om wedstrijden stil te leggen, tijdelijk af te breken of helemaal te staken indien spelers direct vanuit het publiek racistisch worden bejegend”, aldus Platini. „Als zij besluiten om een duel definitief te stoppen, kunnen zij zeker op onze steun rekenen.”

Vorige week maakte de (donkere) Italiaanse international Mario Balotelli bekend dat hij bij racistische opmerkingen in het publiek het veld zal verlaten.

„Ik zal racisme niet accepteren”, zei Balotelli tegen het Britse dagblad The Guardian. „Als iemand een banaan naar mij gooit, verdwijn ik in de gevangenis. Want ik zal diegene zeker vermoorden. Gebeurt het tijdens de wedstrijd, dan verlaat ik het veld.”

De BBC zond afgelopen week de documentaire Stadiums of Hate uit, waarin de problemen rond antisemitisme en racisme in de voetbalstadions in Polen en Oekraïne duidelijk werden. In de film worden beelden getoond van Oekraïense voetbalstadions waarin de Hitlergroet wordt gebracht. Ook is te zien hoe Aziatische fans in elkaar geslagen worden door andere supporters.

In Polen probeert de organisatie Never Again, die begrip wil kweken voor de Poolse multiculturele samenleving, in samenwerking met FARE (Football Against Racism in Europe) van de UEFA racisme uit de stadions te weren. Voorzitter van Never Again Rafal Pankowski zei gisteren tegen deze krant dat bij iedere wedstrijd op het EK mensen van Never Again de tribunes controleren op racistische uitingen. Incidenten worden gemeld aan de UEFA, die de wedstrijd in het uiterste geval kan stilleggen.

UEFA-voorzitter Michel Platini vind het niet fair met de beschuldigende vinger alleen naar Polen en Oekraïne te wijzen. „Als we het bekijken vanuit een breder perspectief, dan valt te merken dat vooral in Europa het nationalisme steeds meer aanhangers vindt. Dat vertaalt zich ook naar de stadions, ook in landen als Frankrijk en Engeland.”