Persoonlijke secretaris Saddam Hussein geëxecuteerd

Het regime van Saddam, 11 februari 2003. Van links naar rechts: vice-president Taha Ramadan, premier Tariq Aziz, persoonlijk secretaris Abd Hmud en Saddam Hussein. Foto AP

De persoonlijk secretaris van de voormalig Iraakse leider Saddam Hussein is vandaag geëxecuteerd. Dat heeft het Iraakse ministerie van justitie vandaag bekendgemaakt. Hij was ooit nummer vier op de lijst van meest gezochte personen van de Verenigde Staten.

Abed Hamid Hmoud is opgehangen, zei een woordvoerder van het ministerie. Het is de laatste executie in een serie van terechtstellingen van ambtenaren verbonden aan het regime van Hussein, sinds de invasie van de VS negen jaar geleden. Zijn lichaam is overgedragen aan familie.

Naaste vertrouweling Hussein

Hmoud, een verre neef van Hussein, is gevangen genomen door Amerikaanse troepen in 2003, drie maanden na de invasie. Hij was toen nummer vier op de lijst van meest gezochte ambtenaren van het regime. Alleen Saddam en zijn zoons gingen hem voor. Hmoud was volgens de Amerikanen een van de weinige personen die Hussein vertrouwde.

Hmoud was een van de vijftien hooggeplaatste Irakezen die zijn berecht voor hun aandeel in het brute geweld waarmee het regime de sjiitische opstand na de eerste Golfoorlog in 1991 neersloeg.

Sinds Saddam Hussein in 2003 uit de macht werd verdreven hebben de nieuwe machthebbers een reeks van zijn vooraanstaande vertrouwelingen terechtgesteld. De laatste executie was die van Saddams beruchte neef die naam maakte als ‘Ali Chemicali’, in januari 2010.

    • Mirjam Remie