Pablo weet het niet zo goed

Pablo Paulino Rosario wil niets liever dan profvoetballer worden.

Holland Doc: De prijs van de hemel Ned. 2, 22.55 - 00.05 uur

Het is de droom van elke kleine jonge. Profvoetballer worden. Ook voor de dertienjarige Pablo Paulino Rosario, die een betere kans heeft dan de meeste jongens die droom te verwezenlijken. Pablo speelde ooit bij Feyenoord, maar moest daar weg omdat de Rotterdamse club het transport van Pablo niet meer kon regelen. Bij de Amsterdamse amateurclub DWS probeert hij zich opnieuw in de kijker van de topclubs te spelen. Dat lukt. Ajax en PSV hebben interesse in de rechtermiddenvelder. Zijn vader heeft een voorkeur voor PSV. Pablo zelf weet het niet zo goed.

Regisseur Jack Jansen volgde Pablo en zijn familie in de zoektocht naar een geschikte club, maar belicht ook de problemen thuis. De ouders van Pablo zijn uit elkaar en hebben weinig geld. Ze proberen Pablo zo goed als het kan te adviseren. „Pas op voor de meisjes”, zegt zijn vader. „Er zijn zo veel mooie meisjes, die kunnen je het hoofd op hol brengen. Die moet je negeren tot je tijd komt.” Zijn moeder wil dat Pablo het goed doet op school. Hij mist veel lessen door zijn voetbaldroom en de problematische thuissituatie.

En Pablo zelf? Die wil alleen maar voetballen. In het bij vlagen ontroerende De prijs van de hemel loopt hij geregeld met een zorgelijk gezicht rond, tot hij op het veld mag staan. Dan voelt hij zich thuis, met de bal aan zijn voet en de blik gericht op het doel. Pablo wil in het Nederlands elftal spelen. Voor velen een onbereikbare droom. Maar Pablo zou het zomaar kunnen lukken.

    • Arman Avsaroglu