Over de haag

Op de lijst? Nah, nee

Marcel Wintels, bestuurder van Fontys Hogescholen, was een opvallende kandidaat-leider van het CDA. Hij zat al in de studio van Nieuwsuur voordat zijn partij ook maar bekend had gemaakt dat ze een verkiezing zou houden. Maar Kamerlid wil hij niet worden. „Ga ik met plezier in die trein naar Den Haag zitten?”, vraagt hij zich retorisch af. „Word ik dan blij, wordt het CDA blij?” Niet echt. „Ik ben al twintig jaar goed in leiding geven aan vernieuwing.”

En meer afhakers

Ook CDA’er Sabine Uitslag houdt het na de verkiezingen voor gezien. Bij de ChristenUnie stopt de ‘koningin van de werkbezoeken’, Esmé Wiegman van de ChristenUnie, ermee, na vijf jaar Kamer. Bepaald geen lichte beslissing, valt te lezen in haar verklaring: „Na lang nadenken, overleg en gebed heb ik besloten me niet opnieuw te binden aan een periode van vier jaar Kamerwerk.”

Anoniem mopperen

„Bij een nieuwe beweging horen nieuwe manieren van communiceren.” Aan gelikte communicatie in elk geval geen gebrek bij jongerenbeweging G500 van Sywert van Lienden. Vanavond houdt de G500 een chatsessie over zijn tienpuntenplan, op grond waarvan G500 wil proberen de komende verkiezingscampagne te beïnvloeden. De chat is anoniem. Dan „kan iedereen vrijuit zijn mening geven”. Ook een vorm van modern communiceren.

Gay Krant zonder Henk

Hoofdredacteur zijn én lijsttrekker van een politieke partij. Kan dat? Henk Krol is hoofdredacteur van de Gay Krant en sinds maandag officieel lijsttrekker van 50Plus. Eindredacteur Adri van Esch vertelt dat Krol, als hij in de Kamer komt, zich terugtrekt als hoofdredacteur. En mocht hij óóit niet goed opkomen voor homo’s, dan „krijgt hij er van langs” in de kolommen van de Gay Krant. Van Esch: „Maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen.”

Jolabde Sao, hoera

Altijd handig, de naam van je baas verkeerd spellen. Het overkwam Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks. Minuten nadat de nieuwe lijsttrekker bekend was, twitterde ze: „84% van de stemmen voor Jolabde Sao.” De tweet is van internet verdwenen, maar niet de pogingen van Van Tongeren om het foutje weg te lachen: „Ik werk nu aan een Chinese variant, die Portugese versie van haar naam kreeg veel reacties :-)” Haar telefoon wil ze niet de schuld geven: „Licht meer aan mijn gezichtsvermogen.”