OM laat kroongetuige liquidatieproces in het geheim vrij

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft afgelopen maandag in het grootste geheim de kroongetuige in het liquidatieproces Peter La S. op vrije voeten gesteld. Dit heeft het OM vanochtend in de rechtszaal bevestigd na berichtgeving van NRC.

Op basis van de verklaringen van La S. heeft het OM zes keer levenslang geëist tegen verdachten wegens het uitvoeren van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Ook La S. was betrokken bij een moord maar hij sloot een deal met het OM. In ruil voor medewerking met Justitie eiste het OM ‘slechts’ acht jaar cel tegen hem. De 47-jarige La S. heeft nu tweederde deel van die straf uitgezeten.

Vrijlating tactische zet van justitie

De vrijlating gebeurt volgens opsporingsbronnen uit tactische overwegingen nog vóór de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, zijn op 5 juli geplande pleidooi kan houden. Het OM wil voorkomen dat de advocaat volgende maand de onmiddellijke invrijheidsstelling van zijn cliënt zou vragen. In dat geval zou de rechtbank gedwongen worden reeds een oordeel te geven over de rechtmatigheid van de deal met La S.

Zouden de rechters zijn vrijlating gelasten dan geeft de rechtbank immers te kennen dat ze de afspraken met de kroongetuige toelaatbaar acht. Dat zou slecht nieuws zijn voor de andere verdachten. Zij zouden de rechters kunnen proberen te wraken wegens veronderstelde vooringenomenheid van de rechtbank. Wraking zou het proces dat al ruim drie jaar duurt ernstig kunnen ontwrichten.

Advocaten ontstemd over uitlekken vrijlating

Advocaat Van Schaik is ontstemd over het uitlekken van de vrijlating. Hij vreest voor de veiligheid van La S. Advocaat Nico Meijering, die twee verdachten bijstaat, noemt het vrijlaten van La S. door het OM “het stiekem aan de laars lappen van de autoriteit van de rechtbank”. Volgens hem had alleen de rechtbank kunnen besluiten tot het opheffen van de voorlopige hechtenis van La S. “Deze minachting van de rechtbank moet leiden tot niet-ontvankelijkheid van justitie in alle zaken.” Het OM zegt wel degelijk zelfstandig tot vrijlating te kunnen besluiten.

Het was vanochtend onduidelijk hoe de rechtbank denkt over de vrijlating van La S. Het vonnis zal op zijn vroegst eind dit jaar worden gewezen. De rechtbank hoeft zich niets aan te trekken van de afspraken die La S. heeft gemaakt met het OM. De rechters kunnen hem veroordelen tot een zwaardere straf dan acht jaar. Het OM moet dan zorgen dat La S. terugkeert in zijn cel.

La S. heeft met de overheid een financiële deal getroffen zodat hij zelf zijn bescherming kan regelen. Hij krijgt ook geld om een nieuw bestaan op te bouwen. Met de totale overeenkomst is ruim een miljoen euro gemoeid.

    • Marcel Haenen