Nederlanders eten weer duurzamer

Nederlanders eten duurzamer. Het marktaandeel van duurzaam voedsel is vorig jaar gestegen van 3,5 procent naar 4,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het aandeel op de totale voedselmarkt is weliswaar nog niet groot, maar de groei zit er volgens de gisteren gepresenteerde Monitor Duurzaam Voedsel flink in: de omzet van duurzaam voedsel is vorig jaar met ruim 30 procent gestegen, van 1,3 miljard euro naar 1,7 miljard euro. „De groei van duurzaam voedsel was daarmee tien maal zo hoog als de stijging van de totale omzet aan voedsel in Nederland”, aldus het ministerie. Twee jaar geleden groeide de omzet van duurzaam voedsel ook met bijna 30 procent. In totaal besteedden consumenten vorig jaar bijna 39 miljard euro aan voedsel.

Het meeste geld geven ‘duurzame’ consumenten uit aan koffie, thee en cacao. Bijna een kwart van de omzet aan duurzaam voedsel bestaat uit deze producten. Na koffie, thee en cacao worden ook veel duurzame aardappelen, groente en fruit gekocht. Veel omzet in duurzame voedsel wordt ook gemaakt door vlees. De verkoop daarvan maakte vorig jaar een „spectaculaire” stijging door van bijna 92 procent. Dat kwam vooral door een verandering van het assortiment in supermarkten. Volgens de onderzoekers draagt de komst van een keurmerk van Dierenbescherming, de zogenoemde Beter Leven Sterren, veel bij aan de verkooptoename van duurzaam vlees.

In een reactie laat Stichting Natuur en Milieu weten blij te zijn met twee achtereenvolgende jaren van forse groei. „Dat is prachtig en een duidelijke trend. Wij concluderen hieruit dat de consument wel wil en het nu aan de producenten en retailers is om hier verder op in te spelen”, aldus Sijas Akkerman, teammanager voedsel. „We staan aan het begin van een beweging. De trend is onontkoombaar en het bewustzijn groeit.” Volgens eigen onderzoek van Natuur en Milieu vindt 59 procent van de Nederlanders dat door de groeiende wereldbevolking de huidige vleesconsumptie niet vol te houden is.