Nasdaq biedt gedupeerde beleggers Facebook 40 miljoen dollar

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wil beleggers die bij de beursgang van Facebook werden gedupeerd door computerstoringen 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) schadevergoeding betalen, in contanten en kortingen.

Op het aanbod is afwijzend gereageerd. Nasaqs belangrijkste concurrent, de New York Stock Exchange, wees het aanbod onmiddellijk af. Volgens de NYSE probeert Nasdaq met de voorgestelde regeling op een oneerlijke manier van zijn eigen blunder te profiteren.

Effectenmakelaar Knight Capital zei dat de voorgestelde schadevergoeding bij lange na niet genoeg is. Ook andere makelaars en beleggers lieten zich in dezelfde zin uit.

Facebook ging 18 mei met veel tamtam naar de beurs, maar computerstoringen bij Nasdaq zorgden voor een chaotisch verloop van de beurgang. De opening werd met een half uur uitgesteld. Technische problemen belemmerden de aan- en verkoop van stukken. Sommige beleggers klaagden dat ze aan het eind van de dag met aandelen waren blijven zitten die ze helemaal niet wilden hebben.

Nasdaq wil ongeveer 14 miljoen dollar in contanten uitkeren aan gedupeerde beleggers. De rest wil Nasdaq aan hen beschikbaar stellen in de vorm van kortingen op de gebruikelijke provisies van hun toekomstige transacties.

Vooral aan deze kortingen neemt beursconcurrent NYSE aanstoot. Ze zouden handelaren naar Nasdaq lokken, waardoor de technologiebeurs „profiteert van een groter marktaandeel, dat zij anders niet zou hebben gekregen”.

De 40 miljoen dollar die Nasdaq aan compensatie biedt, is veel meer dan gebruikelijk. Doorgaans keert Nasdaq bij technische problemen 3 miljoen uit om handelaren schadeloos te stellen. Alleen al Knight Capital claimt door de storingen 35 miljoen dollar te hebben verloren.

Hoe de botsing tussen Nasdaq en gedupeerde beleggers afloopt is ongewis. Het aanbod van Nasdaq moet in elk geval nog worden goedgekeurd door de de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. (AP)