muziek

None

Dutch Jazz Competition

De tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition is een eigentijds concours voor nieuwe en bijzondere Nederlandse jazzgroepen. 14 juni is de halve finale in het Bimhuis. De finale vindt plaats tijdens het North Sea Jazz Festival. Er worden prijzen toegekend in drie categorieën: ‘beste groep’, ‘beste solist’ en ‘beste eigen compositie’.

14 juni, 20.00 uur, Bimhuis Amsterdam. www.dutchjazzcompetition.nl

Festival Classique

Festival Classique is een evenement voor klassieke muziek in de binnenstad van Den Haag, met meer dan 100 concerten en workshops. Het festival trok in 2011 ruim 42.000 bezoekers, was goed voor 2 uur live televisie en vele uren live radio.

12 t/m 17 juni, Den Haag. www.festivalclassique.nl

Retropop

Retropop is een festival met een mainstage (originele bands uit de jaren 70, 80 en 90) en een suprisestage met tributebands en andere verrassende acts. De elfde editie van het festival is op zaterdag 9 juni aan de boorden van de Grote Rietplas in Emmen. Met o.a. 10 CC, Roger Hodgson, De Dijk en UB40.

9 juni, 13.00 uur-01.00 uur. www.retropop.nl

John Cage

In Roaratorio, an Irish circus on Finnegans Wake neemt John Cage ons mee naar de dromen en visioenen van de beroemde, experimentele roman van James Joyce. Voor Roaratorio vervaardigde hij een poëtisch, fragmentarisch uittreksel van de roman. De compositie is een samensmelting van opnames en live muziek. Bijzonder aan deze uitvoering in het Holland Festival is dat twee van de vier musici ook al meespeelden bij de wereldpremière. De anderen werkten bij latere uitvoeringen van Roaratorio samen met Cage.

10 juni, 20.15 uur, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, www.muziekgebouw.nl

The Lord of the Rings live

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest voert de met een Oscar bekroonde filmmuziek van Howard Shore uit van The Lord of the Rings – The Two Towers. De film wordt op een groot scherm boven het orkest geprojecteerd. Om de muziek goed te kunnen uitvoeren zijn een symfonieorkest, koren en solisten nodig. Bij elkaar ruim 200 musici brengen Midden-aarde tot leven.

9, 10 en 11 juni, de Doelen, Rotterdam. www.rpho.nl