Merkel wil op junitop akkoord over meer Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanochtend gepleit voor een „politieke unie” in Europa om de eurocrisis op te lossen. Een akkoord over zo’n unie moet desnoods met een beperkte groep EU-lidstaten worden gesloten.

In ARD Morgenmagazin, een populair tv-programma, bereidde Merkel de Duitsers vanochtend voor op verdere Europese integratie. „We hebben meer Europa nodig. We hebben niet alleen een monetaire unie nodig, maar ook een zogeheten begrotingsunie”, zei Merkel. „Dat betekent: we moeten in het vervolg toch ook stap voor stap bevoegdheden afgeven aan Europa, Europa ook controlemogelijkheden geven”.

Merkel wil over het thema een politiek akkoord bereiken op een top van Europese leiders op 28 en 29 juni in Brussel. Ze staat „open” voor een akkoord van alle 27 EU-landen, zei ze. „Maar we moeten niet blijven steken, omdat de een of de ander nog niet mee wil gaan”. Soortgelijke woorden gebruikte de bondskanselier in de aanloop van een top in december, waar 26 EU-leiders een begrotingsverdrag afspraken. Na een veto van de Britse premier David Cameron besloten de eurolanden het verdrag toch door te zetten, samen met enkele niet-eurolanden.

In Duitsland, en zeker ook in Nederland, ligt inperking van de nationale soevereiniteit gevoelig. Vorige maand op een top in Brussel gaven Europese leiders EU-president Herman Van Rompuy, de opdracht om een „werkmethode” te ontwerpen voor een sterkere eurozone.

Door de crisis in Griekenland en Spanje zijn de plannen nog hoger op de agenda gekomen. De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, zei verdere integratie gisteren „uiterst belangrijk” te vinden.

Merkel zei vanochtend dat ze op de volgende eurotop, op 28 en 29 juni, een akkoord verwacht over een tijdpad voor verdere integratie. Ze temperde tegelijkertijd de verwachtingen over deze top. Een „grote gooi” zal er niet plaatsvinden, zei ze.

Premier Mark Rutte (VVD) is huiverig voor wat hij „structuurdiscussies over de toekomst van Europa” noemt. Nederlandse politici die vrezen dat Van Rompuy de crisis gebruikt om de macht van Europa uit te breiden.

De Tweede Kamer nam vorig jaar de motie-Slob aan, die het kabinet oproept geen stappen te maken richting een politieke unie.

Draghi en Spanje: pagina 31