Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Merkel pleit voor nieuwe ‘politieke unie’ in Europa

Bondskanselier Merkel gisteren in Berlijn tijdens een debat over de toekomst van Duitsland. Foto Reuters/Johannes Eisele

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit ervoor dat Europese landen geleidelijk aan meer bevoegdheden overdragen aan Europa. Om een antwoord te kunnen vormen op de schuldencrisis is de vorming van een ‘politieke unie’ noodzakelijk, die desnoods met een beperkte groep EU-lidstaten wordt gesloten.

Tijdens een interview in het ochtendprogramma van de Duitse omroep ARD benadrukte Merkel vandaag de druk die Duitsland ervaart om de huidige eurocrisis te lijf te gaan. Grote veroorzakers hiervan zijn de groeiende problemen binnen de Spaanse banken en de voortdurende politieke onzekerheid in het noodlijdende Griekenland. Merkel:

“Er bestaat niet alleen een noodzaak voor een monetaire unie, Europa heeft daarnaast een begrotingsunie nodig. Bovenal is het belangrijk een sterke politieke unie te vormen die onder andere een controlerende functie heeft. Dat betekent dat landen stap voor stap macht zullen moeten gaan overdragen aan Europa.”

In Duitsland zelf, en zeker ook in Nederland, ligt inperking van de nationale soevereiniteit gevoelig in het momenteel onrustige politieke vaarwater waar de landen zich in bevinden.

Merkel erkent tijdens het interview dat haar opdracht een moeilijke is, die tijd zal vergen. Wel zei ze ook een oplossing te hebben voor landen die “niet kunnen concurreren met de sterke EU-partners”:

“De uitkomst daarvoor is een Europa met twee snelheden. Alle eurolanden moeten vrij zijn om deel te nemen aan nieuwe plannen, maar het gevaar mag niet bestaan dat we moeten stoppen met de uitvoer van nieuw beleid omdat enkele landen niet mee kunnen of willen komen.”

‘Eurotop is een begin, en zal niet alle oplossingen brengen

De bondskanselier zei verder dat tijdens de Eurotop die eind deze maand plaatsvindt “niet alle problemen in een keer opgelost kunnen worden.” Ze hoopt dat de verwachtingen niet te hooggespannen zijn voor deze bijeenkomst. Tijdens de top zullen wel voorstellen gedaan worden voor een gezamenlijke aanpak van de voortwoekerende economische crisis, en de daarmee gepaard gaande onzekerheid.

Ook Draghi en Van Rompuy willen nieuwe oplossingen voor eurozone

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, zei gisteren ook dat hij het “uiterst belangrijk” vindt dat Europese leiders nu over een steviger institutioneel raamwerk voor de euro nadenken. Ook premier Rutte liet eergisteren weten dat het belangrijk is dat de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, onderzoekt hoe de economie van de EU op de lange termijn beter gaat functioneren.

Dit zei Rutte in een reactie op het plan van Van Rompuy om nog voor het einde van het jaar een nieuw ‘masterplan’ te presenteren voor de eurozone. Dit is bedoeld om de diverse landen op economische vlak beter met elkaar te laten integreren.