Mathijsen mist duel met Denen om spierblessure

Het Nederlands elftal mist zaterdag tijdens het openingsduel op het EK centrale verdediger Joris Mathijsen. Bondscoach Bert van Marwijk schat de kans dat hij ontbreekt tegen Denemarken op tachtig procent. Mathijsen liep twee weken in het oefenduel tegen Bulgarije een hamstringblessure op.

Van Marwijk verklaarde op een persconferentie in Krakau niet meer te rekenen op het meespelen van de voetballer van de Spaanse club Malaga. De kans bestaat zelfs dat Mathijsen het hele EK niet in actie komt. Van Marwijk overweegt een vervanger op te roepen. Daarvoor zouden met name spelers van Jong Oranje in aanmerking komen, omdat zij deze week nog een interland speelden en dus fit zijn. Van Marwijk moet vóór zaterdag een beslissing nemen.

Mathijsen verscheen gisteren wel op het trainingsveld, maar oefende niet mee met de rest van de spelersgroep. Hij deed slechts loopoefeningen en verliet daarna teleurgesteld het trainingsveld.

Mathijsen vormt met John Heitinga al een paar jaar het Nederlandse verdedigingsduo. De defensie wordt vaak bekritiseerd. Toch incasseert Oranje weinig tegendoelpunten, mede door het verdedigende spel van de middenvelders Nigel de Jong en Mark van Bommel die zo een ‘extra slot op de deur’ vormen.