Maggie de Block biedt busreizen naar Balkan aan

Zes Balkanlanden en India zijn door België veilig voor migranten verklaard. Een hele prestatie van staatssecretaris De Block. Een assistent van een vicepremier voelde zich laatst nog onveilig in Kosovo.

Voor landen als Nederland, Duitsland of Groot-Brittannië is het een idee uit de jaren negentig: de lijst met ‘veilige landen van herkomst’ waar asielzoekers snel naar teruggestuurd kunnen worden. België heeft er sinds deze week ook één: er staan zes Balkanlanden op en India.

De staatssecretaris voor asiel en migratie, de Vlaamse liberaal Maggie De Block, is tevreden. Want hoe laat België er misschien ook mee komt, in een land waar asiel en migratie politiek en burgers zo scherp verdeelt, geldt de lijst als een prestatie.

België staat samen met Frankrijk en Duitsland bovenaan de lijst van EU-landen waar de meeste asielzoekers naartoe komen. Volgens veel Vlaamse politici komt dat vooral door de Franstalige socialisten van premier Elio Di Rupo, die heel lang een streng asielbeleid zouden hebben tegengehouden.

Afgelopen winter was het crisis in de asielopvang, net als vorige jaren: gezinnen met kinderen sliepen in de vrieskou op straat.

Het grote aantal asielzoekers zet de Belgische regering onder druk: in het najaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Vooral de Vlaamse liberalen in Di Rupo’s regering zijn bang dat ze door hun grote concurrent, de Vlaams-nationalistische N-VA die in de oppositie zit, worden weggezet als soft voor migranten.

Bij de lijst van veilige landen werd Kosovo opeens een probleem voor de regering. De Parti Socialiste (PS) van Di Rupo wilde dat land er niet op hebben. Een medewerker van een PS-vicepremier was in Kosovo geweest en had zich niet veilig gevoeld. ‘PS verliest de slag om Kosovo’, schreef De Standaard eind maart, nadat er een politiek akkoord was bereikt over de lijst – met Kosovo erop.

Maggie De Block reist komend weekend naar Albanië en Kosovo voor een ‘ontradingscampagne’: ze gaat uitleggen dat Albanezen en Kosovaren weinig kans maken op asiel in België.

In mei was was ze in Kameroen, omdat vorig jaar het aantal vluchtelingen uit dat land opeens was gestegen. Haar voorganger, Melchior Wathelet van de Franstalige conservatieve partij cdH, ging ook vaak op ontradingscampagne – vooral naar de Balkan.

Bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen in Brussel denken ze dat die reizen voor een deel verklaren waarom er de afgelopen maanden een lichte daling is in het aantal asielzoekers in België.

In de eerste vijf maanden van dit jaar waren er 9.256 asielaanvragen, vorig jaar waren het er in dezelfde tijd 9.701.

Er kwamen vooral minder mensen uit Kosovo en Irak. De asielaanvragen uit de Balkan en Irak werden de afgelopen tijd met voorrang behandeld. Daardoor kregen asielzoekers snel duidelijkheid.

„We willen ermee laten zien dat asiel in België alleen bedoeld is voor wie het echt nodig heeft”, zegt de woordvoerder van het Commissariaat-generaal.

Er werd ook extra moeite gedaan om migranten vrijwillig te laten terugkeren: er reden speciale bussen naar de Balkan en de mensen die terugkeerden kregen geld.

Uit de cijfers die het Commissariaat-generaal gisteren bekendmaakte, blijkt dat er vorige maand wel weer wat meer asielzoekers kwamen dan in maart en april. De extra opvangplaatsen die er afgelopen winter tijdelijk bij kwamen, worden ook nog bijna allemaal gebruikt.

Er wonen ook nog steeds zo’n 170 minderjarige asielzoekers in hotels. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is de crisis in de opvang in België nog lang niet voorbij.

Petra de Koning

    • Petra de Koning