Landerer kers op toetje Scapino

Twools van Scapino Ballet Rotterdam. Gezien te Rotterdam, 5/6, herhalingen t/m 7/6. Inl: scapinoballet.nl

Vorig jaar liet hij op het jaarlijkse dansfestival Twools al zien dat hij als choreograaf iets te vertellen heeft, volgend jaar wordt hij vaste gastchoreograaf van Scapino en dit jaar is opnieuw een stuk van de Duitse Felix Landerer de sterkste bijdrage in het zapprogramma Twools.

Net als in Fake One maakt Landerer in Irreversible opnieuw zichtbaar hoe bewegingsenergie in een groep van vijf dansers wordt doorgegeven. De vijf klonteren bij elkaar of delen zich op in duet en trio, even staat ook een enkeling tegenover de rest. Bekwaam goochelt hij met opposities van kracht en ontspanning, rust en versnelling, waardoor een goed ritme ontstaat. Dat maakt nieuwsgierig naar zijn grotere werken.

Ed Wubbe verzorgde zoals te doen gebruikelijk de hoekdelen van dit jaarlijkse toetje van Scapino, waarvoor dit jaar de rockband King Jack als extra lokkertje was uitgenodigd. Helaas deed dat niets voor de choreografische kwaliteit van het geheel. Chromosomes van Mischa van Leeuwen sprong er als bewegingscompositie nog positief uit met veel gekromde lijnen, gespannen energie en sculpturale groepsposes in een wat schoolse structuur.

Het choreografiedebuut van de ex-Scapinees, oud-soapie en presentator Jan Kooijman is weliswaar als publiciteitsstunt geslaagd, maar brengt Scapino bepaald niet de artistieke vernieuwing die de Raad voor Cultuur graag zou willen zien.

    • Francine van der Wiel