Laat die storm maar komen

A Pakistani boy who lives near by a brick factory, covers his face with a scarf to avoid a sand storm, on the outskirts of Islamabad, Pakistan, Wednesday, June 6, 2012. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
A Pakistani boy who lives near by a brick factory, covers his face with a scarf to avoid a sand storm, on the outskirts of Islamabad, Pakistan, Wednesday, June 6, 2012. (AP Photo/Muhammed Muheisen) AP

Dit is geen overvaller, geen terrorist. Het is een Pakistaans jochie dat trots zijn zandstormbescherming toont aan de Jordaanse AP-fotograaf Muhammed Muheisen. De jongen woont vlakbij een bakstenenfabriek in een buitenwijk van Islamabad. Met zijn gele sjaal stond hij gisteren in de stenenopslag van de fabriek te schuilen voor de snel komende zandstorm.

Pakistan wordt in deze droge tijd regelmatig geteisterd door zandstormen. Want vooral in de maanden mei en juni waait de droge zuidwestenwind loo over dit gebied. De wind is gevaarlijk heet: tot 50° C. Het is de hitte van de woestijnen in het Zuid-Pakistaanse Balochistan. Daardoor kleuren hele regio’s in Pakistan en Noord-India nu bruin. Het Pakistaans Metereologisch Instituut heeft inmiddels gewaarschuwd voor watertekorten.