Kunstenaars en kids kapen fort

De hele zomer is Fort Ruigenhoek bij Groenekan gekaapt door kunstenaars en kinderen: bunkers worden minimusea.

Een dokter in Antwerpen heeft een broer in Gent. Maar die broer in Gent heeft geen broer in Antwerpen. Kan dat?

Het is even een doordenkertje. Maar het kan.

Het Belgische kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys nam een aantal van dat soort raadseltjes op. Ze noemden hun geluidskunstwerk ‘De raadseltjes van Groenekan.’ En ze zijn te horen in Fort Ruigenhoek bij Groenekan waar nog tot 8 juli de kinderkunsttentoonstelling KAAP plaatsvindt. Elke zomer wordt dit fort door kunstenaars en kinderen gekaapt. Dan veranderen alle bunkers in minimusea en alle bomen in kunstwerken. Want je weet het maar nooit. Zijn al die megagrote grijze piepschuimen hoofden die in het gras vlak bij de klimboom liggen nou kunstwerken? Of zijn die daar op een nacht zomaar aan komen rollen? En dat konijn in dat filmpje van John Bock dat zo levensgroot op een van de muren wordt geprojecteerd? Loopt dat in z’n vrije tijd tussen de braamstruiken rond?

Eigenlijk zijn het allemaal raadseltjes van Groenekan. Er ligt een enorm knalrood neergestort ruimteschip op een heuvel. Of is het de achterkant van een buitenaards insect?

Elk jaar komen er andere kunstenaars en liggen de kunstwerken weer op andere plekken verstopt. Die grote glazen bollen van Zoro Feigl die door het gras lijken te rollen zijn geen paaseieren. Maar waterbollen waar de zon doorheen schijnt. Zo wordt er een zonnespoor gebrand in uitgeholde boomstammen. Deze kunstwerken zijn elke dag een beetje anders. Ze passen goed daar buiten op het fort.

Andere kunstwerken zijn raadselachtiger. Wat doen die witte vlaggen daar? Heeft er iemand een golfbaan aangelegd tussen de bunkers? Of betekenen ze dat hier kunstenaars en kinderen in vrede rond mogen lopen?

Niet alle kunstwerken spreken meteen zo tot de verbeelding. Ze werden verzameld door Frank Koolen. Die zette hier zelf een paar jaar geleden een enorme zandbak neer waar kinderen moderne archeologische opgravingen konden doen. Maar hij wist niet al zijn kunstenaars zo te inspireren dat ze echt iets hebben gemaakt waar je nieuwsgierig van wordt. Of waardoor je de wereld weer eens een beetje anders gaat bekijken. Wie dat wel deed is Jaap Kroneman. Hij lijkt in de ondergrondse kelders van de voormalige postkamer van het fort de zwaartekracht op z’n kop te zetten. Hij bespande de vloer met blauwe stof. En als je daar overheen loopt lijken je voeten wel magnetisch. Pingpongballetjes die overal op de grond liggen rollen naar je toe en blijven aan je schoenen kleven. Hoe kan dat nou weer?

En dat van die dokter en die broer… natuurlijk kan dat. Namelijk als die dokter uit Antwerpen de zus van die broer uit Gent is.

KAAP t/m 8 juli op Fort Ruigenhoek in Groenekan. Voor meer informatie www.kaapweb.nl

    • Dana Linssen