Kroongetuige Peter La S. al vrijgelaten door justitie

Marcel Haenen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft afgelopen maandag in het grootste geheim Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces, vrijgelaten.

Dit heeft het OM vanochtend in de rechtszaal bevestigd na berichtgeving van deze krant. Op basis van de verklaringen van La S. heeft het OM levenslang geëist tegen zes verdachten wegens het uitvoeren van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. La S. was ook betrokken bij een moord, maar hij sloot een deal met het OM. In ruil voor medewerking met justitie eiste het OM ‘slechts’ acht jaar cel tegen hem. De 47-jarige La S. heeft nu tweederde deel van die straf uitgezeten.

De vrijlating is volgens bronnen uit tactische overwegingen gebeurd vóór de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, zijn voor 5 juli geplande pleidooi kan houden. Het OM wil voorkomen dat Van Schaik in dat pleidooi kan vragen zijn cliënt onmiddellijk vrij te laten. In dat geval zou de rechtbank gedwongen worden dan al een oordeel te geven over de rechtmatigheid van de deal met La S. Want als de rechters de vrijlating van La S. gelasten, geven ze te kennen dat ze de afspraken met de kroongetuige toelaatbaar achten. Dat zou slecht nieuws zijn voor de andere verdachten. Zij zouden kunnen proberen de rechters te wraken wegens veronderstelde vooringenomenheid van de rechtbank. Wraking zou het proces, dat al ruim drie jaar duurt, ernstig kunnen ontwrichten.

Advocaat Van Schaik is ontstemd over het uitlekken van de vrijlating van La S. Hij vreest voor de veiligheid van La S. Advocaat Nico Meijering, die twee verdachten in het liquidatieproces bijstaat, noemt het vrijlaten van La S. door het OM „het stiekem aan de laars lappen van de autoriteit van de rechtbank”. Volgens hem had alleen de rechtbank kunnen besluiten tot het opheffen van de voorlopige hechtenis van La S. „Deze minachting van de rechtbank moet leiden tot niet-ontvankelijkheid van justitie in alle zaken.” Het OM zegt wel degelijk zelfstandig tot vrijlating te kunnen besluiten.

Het was vanochtend onduidelijk hoe de rechtbank denkt over de vrijlating van La S. Het vonnis zal op zijn vroegst eind dit jaar worden gewezen. De rechtbank hoeft zich niets aan te trekken van de afspraken die La S. heeft gemaakt met het OM. De rechters kunnen hem veroordelen tot een zwaardere straf dan acht jaar. Het OM moet dan zorgen dat La S. terugkeert in zijn cel.

La S. heeft met de overheid een financiële deal getroffen zodat hij zelf zijn bescherming kan regelen. Hij krijgt ook geld om een nieuw bestaan op te bouwen. Met de overeenkomst is in totaal ruim een miljoen euro gemoeid.

    • Marcel Haenen