Kroongetuige liquidaties Peter La S. op vrije voeten

Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft afgelopen maandag in het grootste geheim de kroongetuige in het liquidatieproces Peter La S. op vrije voeten gesteld.

Dat is uit verscheidene opsporingsbronnen vernomen. Op basis van de verklaringen van de kroongetuige heeft het OM vorige maand zes keer levenslang geëist tegen verdachten wegens het uitvoeren van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Ook La S. was betrokken bij een moord maar sloot een deal met het OM. In ruil voor medewerking met Justitie eiste het OM acht jaar cel tegen hem. La S. heeft nu tweederde deel van die straf uitgezeten.

De vrijlating gebeurt door justitie uit tactische overwegingen nog vóór de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, zijn op 5 juli geplande pleidooi kan houden. Het OM wil voorkomen dat de advocaat de onmiddellijke invrijheidsstelling van zijn cliënt zou vragen. In dat geval zou de rechtbank gedwongen worden een oordeel te geven over de deal met La S. Zouden de rechters zijn vrijlating gelasten dan geeft de rechtbank immers te kennen dat ze de deal toelaatbaar achten. Dat zou slecht nieuws zijn voor de andere verdachten en leiden tot wraking van de rechter wegens veronderstelde vooringenomenheid. Het zou het proces ernstig kunnen ontwrichten. Het vonnis staat nu voor begin 2013 gepland. Van Schaik vreest voor de veiligheid van La S. nu zijn vrijlating is uitgelekt.

    • Marcel Haenen